El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme incorpora dues innovacions tecnològiques per reforçar la seguretat i el control de les seves activitats, amb una inversió total de 260.557 euros.

 

La planta de Mataró instal·larà un pòrtic de detecció de radioactivitat i un sistema de mostreig continu de dioxines i furans, adaptant-se a les directrius europees més recents sobre millores tècniques per a la reducció de l’impacte ambiental. Aquestes actuacions, que s’executaran durant els primers mesos del 2025, consoliden el compromís de Maresme Circular amb la sostenibilitat i la salut pública.

Detecció de residus radioactius

El Consorci de Residus del Maresme ha adjudicat un contracte de 80.267 euros a Tecnologías Asociadas Tecnasa, S.L. per instal·lar un pòrtic de detecció de radioactivitat. Aquest sistema, que es col·locarà a l’entrada del Centre durant el gener del 2025, identificarà possibles residus radioactius en els camions de brossa.

Tot i que el Centre no gestiona residus hospitalaris, podria rebre residus domèstics amb contaminació sanitària, com bolquers de persones en tractament de quimioteràpia. Amb aquesta mesura, es garanteix una major seguretat en el tractament de les 190.000 tones anuals de residus urbans que processen les instal·lacions.

Mostreig continu de dioxines i furans

Una segona innovació és la implementació d’un sistema de mostreig continu de dioxines i furans, adjudicat a Pasch y Cia per un import de 180.290 euros. Aquesta tecnologia permetrà recollir dades durant cinc setmanes, superant els mostrejos puntuals que fins ara es feien trimestralment.

Aquesta millora, que es desplegarà el primer trimestre del 2025, oferirà una mesura més precisa de les emissions, assegurant que es compleixen els límits reglamentaris. La planta ja ha certificat en diverses ocasions que les seves emissions no representen cap risc per a la salut de la població del Maresme.

Un referent en sostenibilitat i gestió responsable

Amb aquestes millores, el Centre de Valorització de Residus del Maresme es posiciona com un exemple d’innovació i eficiència en la gestió de residus. Maresme Circular reafirma així el seu compromís amb la protecció del medi ambient i la transparència en les seves operacions, alineant-se amb els estàndards europeus més exigents.