Aquesta setmana han començat les obres de la primera fase del Parc Circular Mataró-Maresme, un projecte innovador impulsat pel Consorci de Residus del Maresme que busca potenciar la prevenció, reparació i reutilització de materials per reduir residus i fomentar l’economia circular. Amb una inversió total de 40 milions d’euros, aquest nou espai promet transformar el polígon Mata-Rocafonda en un pol d’innovació i sostenibilitat.

 

El Parc Circular és un projecte únic a Europa, destinat a integrar iniciatives ciutadanes i empresarials en un mateix espai per fomentar la reutilització i l’ecodisseny. La primera fase, amb un pressupost de 7 milions d’euros, inclou l’Espai Refer, un centre que oferirà serveis com l’assessorament per a autoreparacions, una “Biblioteca de les Coses”, tallers de prevenció del malbaratament alimentari i una botiga de segona mà. També incorporarà un sistema de recollida i tractament de residus voluminosos, connectat amb la recollida porta a porta.

L’edifici ha estat dissenyat seguint els estàndards europeus d’eficiència energètica nZEB (Nearly Zero Energy Building). Inclourà plaques solars i sistemes de control passiu per reduir el consum energètic, així com materials recuperats per fomentar la sostenibilitat. Per exemple, s’utilitzaran restes de vidre de l’antiga Cooperativa Obrera Cristalleries de Mataró per decorar els paviments interiors. El disseny també té un enfocament pedagògic, mostrant els elements constructius i estructurals per educar sobre el seu funcionament i impacte ambiental.

Durant la construcció i explotació del Parc Circular es preveu la creació de gairebé 600 llocs de treball, molts d’ells destinats a persones en risc d’exclusió social. El projecte busca reforçar la resiliència econòmica del territori, fomentant sinergies amb la indústria 4.0 i la digitalització.

La construcció de la primera fase es preveu finalitzar a la primavera de 2026, amb quatre anys de retard degut a troballes arqueològiques d’època romana i medieval. Aquestes restes seran traslladades i emmagatzemades fins que es puguin exhibir en un futur centre d’interpretació.

El finançament del projecte combina recursos del Consorci, inversió privada i fons públics, inclosos els Next Generation de la Unió Europea. Tot i així, els retards podrien posar en risc una part de les subvencions, fet que obligaria a buscar alternatives per garantir la viabilitat del Parc.

Amb aquesta iniciativa, Mataró es posiciona com un referent en economia circular, alineant-se amb els objectius del Pacte Verd Europeu i l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular.