El Consell Comarcal del Maresme ha aprovat inicialment un pressupost per al 2025 que supera els 60 milions d’euros, un 9,76% més que l’exercici anterior, tot i les dificultats derivades de l’infrafinançament que pateix la institució.

 

L’acord, que es va prendre durant el Ple celebrat aquest dimarts, fixa el pressupost en 60.165.488,52 euros. El president del Consell, Francesc Alemany, va destacar que el document manté una línia continuista i finalista, limitada per la manca de recursos propis. Malgrat aquestes limitacions, el creixement ve impulsat principalment per l’increment de la dotació de l’Agència Catalana de l’Aigua per al sanejament i l’ampliació de les ajudes destinades al menjador escolar.

Entre les actuacions previstes per al 2025, destaquen l’inici de les obres dels col·lectors i l’Estació de Depuració d’Aigües Residuals (EDAR) d’Àgora Parc a Tordera i la construcció d’un sistema de bombament d’aigües residuals a Arenys de Munt. Les àrees d’Acció Climàtica i Drets i Serveis a les Persones concentren el 92,74% dels ingressos, amb una assignació propera als 28 milions d’euros cadascuna. Per la seva banda, Governança i Serveis Interns reben 2,5 milions, mentre que Desenvolupament Econòmic compta amb prop de 2 milions d’euros.

El govern comarcal va insistir en la necessitat d’augmentar l’aportació econòmica de la Generalitat, atès que el finançament del Fons de cooperació local és insuficient i no s’ha actualitzat d’acord amb l’increment de l’IPC ni del cost de la vida des de 2006. Actualment, són les contribucions extraordinàries dels ajuntaments les que permeten cobrir l’infrafinançament. En aquest sentit, Alemany va anunciar que el percentatge de despeses indirectes que s’aplicarà als municipis serà del 8% l’any vinent, amb el compromís de reduir-lo en cas que es millori el suport econòmic de la Generalitat.

El pressupost es va aprovar amb els vots favorables de Junts i ERC, formacions que integren l’equip de govern. La resta de grups van expressar la seva disconformitat: PSC, ECG, APLl i Vox van votar-hi en contra, mentre que PP i CUP es van abstenir. L’oposició no va centrar les crítiques en les xifres, sinó en la manca de participació en l’elaboració del document, fet que va generar un fort malestar.