Mataró destina un pressupost rècord per a l’any vinent, prioritzant la neteja viària i la gestió de residus, amb un augment considerable d’algunes taxes.

 

L’Ajuntament de Mataró ha aprovat provisionalment les modificacions de les Ordenances fiscals per al 2025, amb la intenció de ratificar-les definitivament al desembre. Aquesta decisió s’emmarca en un pressupost històric de 172,5 milions d’euros, que representa un increment del 5 % respecte al 2024. Els recursos es destinaran a polítiques essencials com la neteja i recollida de residus, així com a la seguretat i la protecció social.

La proposta pressupostària inclou una partida específica de 19,5 milions d’euros per a la recollida i el tractament de residus, un 7,94 % més que l’any anterior. Altres àmbits, com la protecció i promoció social, reben 18,8 milions (increment del 3,35 %), mentre que la seguretat, mobilitat i protecció civil se’n beneficien amb 18,2 milions, un 3,84 % més. A més, l’àrea d’habitatge, urbanisme i vies públiques experimenta un notable augment, amb una dotació de 7,9 milions, un 15,60 % superior al 2024.

Pel que fa a la pressió fiscal, es preveu un increment general de les taxes del 2 %, que s’ajusta a la previsió de l’IPC per al 2025. Es contempla un augment del 5 % en l’Impost de Béns Immobles (IBI), que farà que el rebut mitjà residencial passi de 545 a 574 euros. Encara que s’introdueixen incrementacions, la càrrega fiscal global es mantindrà per sota dels nivells de 2024.

Les taxes de gestió de residus també experimentaran canvis, amb un increment de l’11,79 % per a domicilis i del 12,68 % per a comerços, per tal d’ajustar-se a la normativa vigent sobre residus i promoure un sistema de pagament per generació. Aquest sistema busca incentivar la reducció de residus mitjançant la separació selectiva.

A més, l’Ajuntament ha introduït noves bonificacions, com un nou tram de fins al 80 % de reducció de l’IBI per a famílies nombroses amb ingressos inferiors a 18.000 euros anuals. També es preveuen incentius per a obres de reforma que millorin l’eficiència energètica dels immobles.

Finalment, les modificacions a les Ordenances fiscals es proposen per adaptar-se a les noves normatives legals i millorar la gestió tributària a la ciutat.