L’Ajuntament de Mataró ha organitzat una sèrie d’actes al llarg del mes d’octubre per recordar la tasca de les Brigades Internacionals, que van lluitar a favor de la Segona República durant la Guerra Civil Espanyola. La programació inclou conferències, rutes literàries, recreacions històriques i la inauguració d’una placa commemorativa a l’Hospital de les Brigades Internacionals.

 

Les Brigades Internacionals van ser formades per voluntaris de tot el món que van viatjar a Espanya per combatre el feixisme durant la Guerra Civil (1936-1939). A Mataró, aquestes unitats van establir un hospital militar i una llar d’infants, oferint assistència sanitària a les tropes republicanes i acollint infants refugiats, en un context bèl·lic i de gran dificultat per a la població.

Els actes de commemoració han estat organitzats per l’Ajuntament a proposta del Grup de Recerca de la Memòria Històrica i el Grup d’Historiadors Jaume Compte. Els esdeveniments volen mantenir viva la memòria d’aquells voluntaris i la seva solidaritat, així com destacar els valors democràtics i la lluita per la llibertat.

La primera activitat tindrà lloc el 3 d’octubre, amb una conferència titulada *“Medicina de guerra durant el conflicte de 1936-1939”*, a càrrec dels doctors Carles Hervás i Jordi Jara. Els ponents abordaran els reptes sanitaris de la Guerra Civil, les solucions desenvolupades en aquell període i els avenços mèdics derivats d’aquesta situació.

A més, el programa inclou diverses activitats per donar a conèixer llocs patrimonials de la ciutat, molts dels quals no estan habitualment oberts al públic, com a testimonis vius de la història local i de la solidaritat internacional que va caracteritzar la lluita per la llibertat durant la guerra. Amb aquesta iniciativa, es busca fomentar la recerca històrica local i garantir que la memòria d’aquests fets no sigui oblidada.