El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme i l’Arxiu Comarcal del Maresme organitzen una xerrada per commemorar l’evolució del turisme a la comarca, des de finals del segle XIX fins als anys 70.
Amb motiu del Dia Mundial del Turisme, aquest divendres 27 de setembre, l’Arxiu Comarcal del Maresme acollirà el col·loqui “El Maresme, de l’estiueig clàssic al turisme del desarrollismo”, a càrrec de Xavier Nubiola, enginyer, i Alexis Serrano, historiador i director de l’Arxiu. Tots dos autors del llibre “Maresme yeyé”, repassaran les transformacions turístiques del territori al llarg de gairebé un segle.
Segons Serrano, la història del turisme al Maresme reflecteix una evolució social important. Va començar amb un estiueig elitista i exclusiu, basat en colònies tancades, per després passar a un model més obert i popular, marcat per l’arribada massiva de turistes estrangers, amb elements culturals com la música, la sangria i el topless.
El recorregut turístic del Maresme es pot dividir en tres fases. La primera, iniciada cap al 1870, estava protagonitzada per un turisme de classe alta que cercava llocs com Caldes d’Estrac, proper a Barcelona. La segona etapa, fins a la Segona República, va veure l’arribada de la burgesia que aportava noves idees com el noucentisme i el modernisme. Finalment, l’època franquista va marcar l’expansió internacional del turisme, amb municipis com Calella i Pineda de Mar convertint-se en destinacions populars per als visitants estrangers.
L’esdeveniment tindrà lloc a les 18h a Can Palauet de Mataró, i serà d’accés lliure per a tots els interessats en conèixer aquesta evolució històrica del Maresme.