L’entitat denuncia l’augment de persones en situació administrativa irregular i anima empreses i administracions a oferir-los oportunitats laborals per reduir-ne l’exclusió social.

 

Càritas Diocesana de Barcelona ha alertat que el 55% de les persones que va atendre el 2023 es trobaven en situació administrativa irregular, una xifra que ha augmentat un 30% respecte a fa sis anys. Aquest matí, en una jornada organitzada a la seu de Barcelona Activa, l’entitat ha destacat la necessitat d’integrar aquestes persones a la societat, mitjançant la formació i l’ocupació.

Amèlia de Juan, cap d’acció social de Càritas Barcelona, ha condemnat els discursos d’odi que criminalitzen les persones en situació irregular, recordant que moltes d’elles treballen en sectors essencials com el de la cura de la gent gran. “Aquestes persones tenen drets, i hem de defensar-los fins a les últimes conseqüències”, ha afirmat.

A l’acte, que ha comptat amb l’assistència de 150 persones, David Moya, director general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat, ha estimat que a Catalunya hi ha unes 190.000 persones en situació irregular, cosa que incrementa el risc d’exclusió social. Moya ha subratllat la importància de treballar conjuntament amb els ajuntaments i entitats socials com Càritas per abordar aquest problema.

Elisabet Ureña, responsable del programa de migració de Càritas Barcelona, ha destacat que per primera vegada més de la meitat de les persones ateses per l’entitat es troben en situació irregular. Aquest fenomen, segons Ureña, genera vulnerabilitat i exclou les persones de drets bàsics com l’accés a l’habitatge o als serveis socials.

Tot i això, Ureña ha remarcat les dades positives, com els 822 processos de regularització tramitats per Càritas durant el 2023, gràcies a la col·laboració d’empreses i administracions, un signe d’esperança en aquest àmbit.