El Festival Dos Terços, impulsat per l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, torna aquest octubre amb l’objectiu de posar en valor l’espai agrari de la ciutat a través de la cultura, la natura i la sostenibilitat.

 

Enguany, el festival, que se celebrarà entre l’11 i el 20 d’octubre, centra el seu programa en l’emergència climàtica i oferirà una àmplia varietat d’activitats culturals, que inclouen música, teatre, dansa, circ i una fira de la pagesia. Aquesta quarta edició vol consolidar la connexió entre Mataró i el seu entorn agrari, donant a conèixer la seva història i promovent la cura del territori.

Un dels actes destacats serà un espectacle multidisciplinar de producció pròpia que combinarà diverses disciplines artístiques com la música, la dansa i el teatre, amb la veu del pagès Pep Riera com a narrador principal. La companyia Dans Invitro i l’artista Mar Posada també formaran part d’aquest espectacle.

El festival també comptarà amb actuacions com el concert de jazz a càrrec dels músics locals Ivó Oller, Gerard Nieto i la saxofonista Aina López, així com l’espectacle de Tortell Poltrona, i el concert de Mataró Rumba All Star, que posarà el punt final a l’edició d’aquest any.

Una de les novetats principals serà la celebració de Sant Galderic, patró de la pagesia, el dissabte 19 d’octubre, amb dansa als mercats de la ciutat i la Fira de la Pagesia a la tarda a la plaça de l’Ajuntament. Aquesta fira inclourà parades de productes del camp i una programació cultural amb actuacions musicals i humor.

A més, es presentarà el plat Dos Terços, elaborat pel cuiner Pau Andrés, que combinarà ingredients de mar i muntanya per representar l’essència gastronòmica de Mataró.

El Mataró Art Contemporani (M|A|C) també tindrà un paper destacat al festival, amb una instal·lació participativa de l’artista Lola Solanilla que omplirà un camp de 15.000 flors reflectants. Aquesta activitat forma part de la Focus Week de la Biennal Manifesta 15 Barcelona.

El Festival Dos Terços es durà a terme en diferents espais emblemàtics del territori agrícola de Mataró, com Can Noè, Can Portell Vell i Horta Pera. Els espectacles comptaran amb la presència de personalitats que reflexionaran sobre el territori, com l’urbanista Agàpit Borràs i el pastor Oriol Serra.

Aquest festival s’emmarca dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i compta amb la col·laboració de diverses entitats locals, com Alta Alella, Bobo Choses i M|A|C.