L’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona revela que les denúncies per discriminació per motiu de llengua van créixer gairebé un 40% l’any 2023. El català es manté com el quart motiu més freqüent de discriminació a la ciutat, només superat per les discriminacions racistes, de salut i LGTBIfòbiques.

 

Segons les dades de l’informe, durant l’any 2023 es van registrar 125 casos de discriminació per parlar en català, una xifra que suposa un increment del 38,9% respecte a l’any anterior. Aquestes discriminacions es van produir majoritàriament en empreses privades i en administracions públiques. En el sector privat, les queixes es van concentrar en treballadors de bancs, comerços i restaurants, mentre que en l’àmbit públic van ser protagonitzades per funcionaris, especialment en el sector de la salut.

Plataforma per la Llengua, que ha participat en la recollida de dades per a l’informe com a membre de la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a les Víctimes de Discriminació, ha expressat la seva preocupació per la situació. L’organització alerta que l’àmbit sanitari és especialment vulnerable, sobretot en àrees com la pediatria, la gerontologia i la salut mental, on sovint els pacients es veuen forçats a canviar de llengua per ser atesos.

A més, l’entitat destaca que moltes d’aquestes discriminacions no es denuncien, la qual cosa dificulta tenir una visió clara de la magnitud del problema. Segons l’Enquesta de Relacions Veïnals i Convivència, el 15,1% de la població de Barcelona ha estat discriminada per raó de llengua, una dada que, juntament amb l’augment de denúncies registrades, reflecteix una tendència preocupant.

Plataforma per la Llengua insisteix que cal reforçar la normativa per garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants i posar fi a la impunitat d’aquests actes discriminatoris.