L’Ajuntament de Mataró habilita sis espais climatitzats com a refugis climàtics per a la ciutadania durant les onades de calor, amb horaris que cobreixen tots els dies de la setmana.

 

Els refugis climàtics disponibles  a Mataró són la Biblioteca Antoni Comas, la Biblioteca Pompeu Fabra, el Centre Cívic Espai Gatassa i el Casal Municipal de la Gent Gran del Parc, que obriran de dilluns a diumenge, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h. A més, el Centre Cívic Pla d’en Boet i el Centre Cívic Cabot i Barba també estaran disponibles de dilluns a divendres, de 9 a 15 h, en cas d’onada de calor (quan les temperatures superin els 33,9 ºC).

Aquesta iniciativa forma part del Pla per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS), inclòs al Document Únic de Protecció Civil de Mataró (DUPROCIM). El pla s’activa en fase d’alerta en cas d’avís meteorològic per calor intensa i busca minimitzar els efectes negatius de les altes temperatures sobre la població, especialment en infants i gent gran.

La coordinació d’aquesta mesura implica els serveis municipals de Protecció Civil, Salut, Benestar Social, Atenció a la Ciutadania, Policia Local, Igualtat, Participació Ciutadana, Comunicació i les direccions de Cultura, Esports i Recursos Humans de l’Ajuntament, així com el Consorci Sanitari del Maresme, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró.

Els refugis climàtics són espais dissenyats per oferir confort tèrmic a la població, especialment a les persones vulnerables com infants, gent gran, malalts crònics i persones amb menys recursos. Aquests espais han de ser accessibles, segurs, proporcionar àrees de descans confortables i facilitar l’accés a punts d’aigua potable. Durant l’estiu, la temperatura interior es manté al voltant dels 27ºC.

Es recomana a tota la ciutadania, especialment a la gent gran i infants, seguir aquests consells durant les onades de calor: beure aigua sovint, fer àpats lleugers amb fruita i verdures, evitar el sol directe i les hores centrals del dia, estar en llocs climatitzats, reduir l’activitat física en hores de màxima calor i refrescar-se amb dutxes freqüents.