Un informe de l’Observatori de Desenvolupament Local revela dificultats en el pagament de l’habitatge.

 

Segons un informe del Consell Comarcal del Maresme, les famílies de la comarca destinen de mitjana un 50% dels seus ingressos al pagament del lloguer. Aquest percentatge supera amb escreix la recomanació dels experts de no dedicar més del 30% dels ingressos a l’habitatge. A Sant Vicenç de Montalt, aquest percentatge arriba fins al 77,81%, mentre que a Òrrius és del 38,51%.

Els municipis amb un percentatge més elevat de despesa en lloguer són Alella, Caldes d’Estrac, Calella, Dosrius, El Masnou, Mataró, Montgat, Premià de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Santa Susanna i Vilassar de Mar. En canvi, Òrrius i Tordera registren els percentatges més baixos, amb un 38,51% i un 41,01% respectivament.

L’informe també destaca una disminució significativa en les transaccions de compravenda i contractes de lloguer durant l’any 2023. El preu mitjà del lloguer al Maresme va augmentar un 7,25%, situant-se en 833,45 euros mensuals.

El nombre d’habitatges nous es va incrementar en 1.063 unitats, amb un total de 1.103 habitatges en construcció al llarg del 2023. La major part d’aquests habitatges són en blocs, tot i que també s’han construït habitatges aïllats i adossats.