L’InformeCAT 2024, presentat per la Plataforma per la Llengua, revela que la majoria dels catalanoparlants consideren que saber parlar català és clau per sentir-se part de la identitat catalana.

 

Aquest dimecres, 3 de juliol, Plataforma per la Llengua ha publicat la tretzena edició de l’InformeCAT, que recull 50 dades significatives sobre l’estat del català. Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, el 78,1% dels catalanoparlants a Catalunya creuen que parlar català és molt important per ser considerat català. Aquesta forta vinculació entre llengua i identitat facilita la integració de nous membres a la comunitat i assegura la continuïtat del català.

A les Illes Balears, només el 27,3% de la població parla sempre en català amb la família, mentre que al País Valencià, el 15,9% dels que no parlen valencià a casa ho fan a la feina. Aquestes dades, juntament amb altres 50, reflecteixen les diferents realitats lingüístiques arreu dels territoris de parla catalana.

Plataforma per la Llengua destaca que malgrat les dificultats, la identificació entre llengua i identitat és un actiu important per la supervivència del català, tant a Catalunya com a Andorra. A Catalunya, el 86% de la població creu que calen polítiques per garantir l’ensenyament del català als nouvinguts, reforçant així la importància de la llengua en la identitat col·lectiva.

L’InformeCAT 2024 també ofereix dades sobre l’ús del català en diferents àmbits, com l’educació, els mitjans de comunicació i els serveis, contribuint a un debat públic més informat sobre la situació lingüística. La publicació completa es pot consultar al web de Plataforma per la Llengua.