El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), amb la seva presidenta Vinyet Panyella al capdavant, ha lliurat al president del Parlament, Josep Rull, l’informe anual que analitza l’estat de la cultura i les arts a Catalunya durant el 2023.

 

Aquest informe, que recull les principals fites aconseguides durant l’any en matèria de polítiques culturals desenvolupades per la Generalitat de Catalunya, es divideix en sis capítols. El primer capítol, “Esdeveniments i tendències”, aborda com els sectors culturals han viscut l’any 2023, destacant temes com la recuperació de la crisi pandèmica, l’increment del pressupost en cultura, l’auge de la intel·ligència artificial i la precarització d’alguns sectors.

El segon capítol inclou tres articles exploratoris sobre cultura i gènere, cultura i turisme, i el futur de les biblioteques. L’informe també ofereix una anàlisi de la política cultural des de les perspectives del Parlament, el Govern i el Departament de Cultura, i incorpora una mirada a les polítiques culturals locals.

Enguany, l’informe recupera l’enquesta del 2016 per captar la percepció dels professionals de la cultura sobre l’estat del sector i les polítiques culturals catalanes. A més, el document presenta un recull de dades i indicadors culturals, incloent per primera vegada dades de sectors no professionals, per oferir una visió més completa de la realitat cultural del país. Finalment, el Plenari del CoNCA presenta les conclusions basades en l’anàlisi de tota la informació recollida.