L’exposició “La solidaritat de Mataró amb els refugiats durant la Guerra Civil 1936-1939” destaca la memòria de la rereguarda del conflicte, i es pot visitar a Can Serra – Museu de Mataró fins al 13 d’octubre, formant part d’un projecte expositiu de 19 museus de la Xarxa de Museus Locals.

 

L’exposició “La solidaritat de Mataró amb els refugiats durant la Guerra Civil 1936-1939” ofereix una visió profunda sobre l’esforç de la rereguarda durant el conflicte bèl·lic. Aquesta mostra, disponible a Can Serra – Museu de Mataró fins al 13 d’octubre, s’integra en el projecte Memòria en Xarxa, compartit per 19 museus de la Xarxa de Museus Locals. L’objectiu és donar a conèixer la mobilització a Catalunya en resposta al cop d’estat de 1936.

El projecte Memòria en Xarxa ja ha presentat tres exposicions dedicades a temes històrics clau: el 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil (2019), els 90 anys de la proclamació de la Segona República (2021) i la reforma de l’ensenyament promoguda per la Segona República (2023). Ara, aquesta nova mostra presenta documents, fotografies i objectes que evidencien l’esforç a la rereguarda durant la Guerra Civil.

Organitzada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i el Museu d’Història de Cerdanyola-Ca n’Oliver, l’exposició s’estructura en tres àmbits: la creació de xarxes assistencials per acollir persones ferides i refugiades, la transformació de fàbriques per produir material bèl·lic i les col·lectivitzacions de la producció agrària. Cada museu participant presenta un espai propi singular.

A Mataró, l’exposició se centra en mostrar els esforços de la ciutat per organitzar, solidaritzar-se i oferir assistència humanitària als refugiats, principalment dones, infants i ancians. Des dels primers mesos del conflicte, Mataró va rebre un flux constant de refugiats, arribant a uns tres mil cinc-cents el gener de 1939 segons la documentació municipal.

L’administració republicana i la població local van organitzar serveis d’assistència per garantir allotjament, alimentació, roba, sanitat i educació. L’any 1937, una nova onada de refugiats va arribar procedent de Madrid, Castella, Andalusia, Extremadura i el nord d’Espanya. El cost econòmic de l’atenció als refugiats en un context d’economia de guerra va ser elevat, però el Consell Municipal i la Regidoria de Serveis Socials de Mataró van desplegar recursos per oferir una acollida digna. Es van habilitar dispensaris mèdics, farmacèutics i una maternitat a l’Hospital Municipal de Sant Jaume i Santa Magdalena. També es van crear cuines comunals i xarxes d’allotjament públic i privat.

L’exposició es pot visitar a la Sala Noble de Can Serra – Museu de Mataró fins al 13 d’octubre.