Maresme Circular, en col·laboració amb cinc entitats més, està investigant la viabilitat d’obtenir energia renovable a partir de la biomassa forestal del Montnegre, en el marc del projecte BIOFORIN, finançat amb 1,8 milions d’euros dels Fons Next Generation.

 

Maresme Circular està estudiant la possibilitat de generar energia renovable a partir de la biomassa forestal del Parc del Montnegre i el Corredor. Aquest esforç forma part del projecte BIOFORIN, que agrupa sis entitats: el Clúster de Bioenergia de Catalunya, el Centre Tecnològic Eurecat, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), l’Associació de Propietaris del Montnegre i Corredor, el Consorci de Residus del Vallès Oriental i el Consorci de Residus del Maresme.

El projecte pretén abordar la vulnerabilitat dels boscos mediterranis, agreujada per l’abandonament rural i els efectes del canvi climàtic com la sequera, les plagues i els incendis forestals. Aquestes amenaces no només posen en perill els serveis ecosistèmics, sinó que també augmenten el risc d’incendis d’alta intensitat a la regió.

BIOFORIN busca una gestió forestal sostenible que maximitzi l’ús de la biomassa disponible. Amb un finançament superior a 1,8 milions d’euros, el projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el reto Demográfico, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea – Next Generation.

En particular, Maresme Circular ha rebut més de 400.000 euros per investigar l’ús tècnic de la biomassa forestal per a la producció d’energia renovable mitjançant la gasificació. El gas de síntesi resultant pot ser utilitzat com a biocombustible, oferint una alternativa sostenible als combustibles fòssils. A més, el biochar produït durant el procés té potencials aplicacions en compostatge, purificació de biogàs, tractament d’aigües i ús agrícola.

Aquesta iniciativa no només promou una gestió forestal sostenible i econòmicament viable, sinó que també contribueix a la descarbonització de la societat, reduint la dependència dels combustibles fòssils i protegint la biodiversitat dels nostres boscos.