L’Ajuntament de Mataró ha iniciat el procés per establir les línies de suport econòmic destinades a la rehabilitació d’edificis d’habitatges, amb la participació activa de la ciutadania.

 

La rehabilitació dels edificis d’habitatges és una prioritat per a Mataró. Tant el Pla de Mandat 2023-27 com l’Agenda Urbana de Mataró 2030 inclouen compromisos per fomentar aquest tipus d’actuacions. El Pla de Mandat preveu la creació d’un Pla de Rehabilitació i una oficina de rehabilitació, mentre que l’Agenda Urbana posa èmfasi en la rehabilitació energètica de comunitats vulnerables.

Encara que la rehabilitació és responsabilitat dels propietaris privats, la seva complexitat i els riscos associats justifiquen la intervenció pública. Així, l’Ajuntament treballa per aprovar unes bases que defineixin les línies de suport econòmic, amb una inversió anual prevista d’uns 500.000 euros.

El procés inclou trobades informatives i participatives amb tècnics, agents especialitzats i representants veïnals, així com aportacions de la ciutadania a través de la plataforma Decidim Mataró fins al 14 de juny. Durant la tramitació de les bases, s’obriran nous espais de diàleg per definir el text final fins a la seva aprovació.

Línies Inicials de Suport:

  • Programa general per fomentar la rehabilitació d’edificis residencials.
  • Ajuts complementaris de cohesió social per a llars amb menys recursos.
  • Suport per a actuacions en àrees delimitades i programes supralocals.
  • Programa per a edificis d’elevada complexitat.
  • Ajuts per a la redacció d’informes d’inspecció tècnica.

Les actuacions subvencionades inclouran la millora energètica, la salubritat, el confort acústic i higrotèrmic, la seguretat, la funcionalitat i l’accessibilitat.

Pel que fa al calendari, l’objectiu és disposar de les noves bases abans del novembre de 2024 per obrir les primeres convocatòries de suport econòmic.