Maresme Circular ha publicat el «Manual per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració i els menjadors escolars», una iniciativa destinada a dotar els restaurants i menjadors escolars dels coneixements i recursos necessaris per reduir l’impacte dels residus d’aliments.

 

El manual és fruit de la col·laboració entre Maresme Circular, un projecte del Consorci de Residus del Maresme, i Rezero, i s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme, que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus de cara al 2027.

A partir d’aquest primer semestre de l’any, entraran en vigor noves normatives que requeriran que els restaurants amb més de 10 empleats tinguin un pla contra el malbaratament alimentari. En aquest context, el manual es presenta com una eina valuosa per al sector, ja que no només sensibilitza sobre la importància de valorar els aliments, sinó que també ofereix un recull del marc normatiu actual i exemples pràctics per prevenir el malbaratament.

La presentació del manual va tenir lloc a Mataró aquest dimarts, durant una jornada de formació organitzada conjuntament amb la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme, el Consorci de Promoció Turística del Maresme i el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme.

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya del 2012, a Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments anuals, equivalent a 35 quilos d’aliments per persona i any. Aquesta problemàtica ha motivat altres accions del Consorci de Residus del Maresme, com la creació d’un circuit de reaprofitament alimentari al Masnou, tallers de cuina de reaprofitament a diversos municipis de la comarca, concursos de receptes i sessions de formació per a professionals del sector alimentari.