El Cafè Nou cedeix un espai per a una part valuosa de la història local amb la inauguració de l’Arxiu Biblioteca de la Unió de Cooperadors de Mataró (UCM).

 

Aquesta nova instal·lació acull una destacada col·lecció de publicacions especialitzades en cooperativisme, moviment obrer i moviments socials, tant des d’una perspectiva històrica com contemporània.

L’Arxiu Biblioteca, iniciat el 2015 amb la recuperació de documents històrics de la Unió de Cooperadors de Mataró i de l’Arxiu de la Cooperativa de Vivendes Laie, alberga ara uns 2300 llibres, incloent els 500 títols de les antigues biblioteques cooperatives de la Fundació Iluro. Aquesta col·lecció, amb un fort arrelament local, abasta des del segle XIX fins als anys 30 del segle XX, amb uns 60 llibres de notable interès en temàtica social.

Durant els darrers anys, el fons documental ha estat ordenat i classificat al Cafè de Mar, seu de la Unió de Cooperadors, i ha crescut amb noves adquisicions i donacions fins arribar a més de 3500 títols. A més dels llibres, es disposa d’una petita col·lecció de fotografies i material efímer com fulletons i cartells. El fons està ara a disposició del públic, amb horaris de consulta els dimarts de 18 a 20 hores i altres hores concertades.