L’Hospital de Mataró celebra una trajectòria de 15 anys com a centre destacat en la donació d’òrgans i teixits. Amb un equip de Coordinadors de Trasplantaments altament qualificat del Servei de Medicina Intensiva, l’hospital ha estat acreditat per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) des del 2009, sota el lideratge de la Dra. Glòria Miró.

 

Els professionals, especialitzats i acreditats, exerceixen un paper crucial en la detecció, valoració i obtenció del consentiment familiar per a la donació d’òrgans i teixits.

Durant el 2023, L’Hospital de Mataró va registrar 15 donacions d’òrgans i/o teixits. Amb l’objectiu de continuar ampliant aquesta xifra, especialment en donacions de teixits, l’equip de coordinació de trasplantaments manté un compromís ferm amb la formació contínua. Recentment, van participar en la Jornada de Coordinadors de Trasplantaments de Catalunya i la I Jornada de Professionals en la Donació de Teixits, demostrant el seu compromís amb la millora contínua de les pràctiques en aquest àmbit.

La Dra. Glòria Miró i el seu equip van introduir el 2015 l’extracció d’òrgans després d’una aturada cardíaca controlada, un procés conegut com a donació en asistòlia, que ha permès incrementar el nombre de donacions al llarg dels anys. Catalunya continua sent un referent internacional en donació i trasplantament d’òrgans, amb xifres rècord el 2023, evidenciant la solidesa del sistema de trasplantament del país. Amb més d’un miler de persones beneficiades d’un òrgan i un alt nombre de trasplantaments de teixits, les xifres reafirmen el compromís i l’eficàcia del sistema de salut català en aquest àmbit.