La XVII edició del Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per ser explicats s’ha presentat a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró. A l’acte hi van participar Joan Jubany Itxart, pare de l’Helena i president de l’Associació, Núria Puigivila Viñeta, sotsdirectora de la Biblioteca, i Joan Jubany Lorente, germà de l’Helena. Sense que hi hagués cap representació institucional ni de la Direcció de Cultura.

 

El premi, dotat amb 3.000 euros, és una iniciativa de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el diari ARA. L’objectiu és mantenir viva la memòria d’Helena Jubany, una entusiasta dels llibres, fomentant la lectura i la creació literària, tant escrita com oral.

L’Ajuntament de Mataró, a través de la Direcció de Cultura, promou per novena vegada aquest premi, col·laborant en la publicació de l’obra guanyadora al diari ARA i al web de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, així com en la seva divulgació al podcast “La maleta de l’Helena”.

Les obres poden consistir en narracions curtes o reculls de contes inèdits, escrites en català i adreçades a un públic de 12 a 99 anys, amb una extensió entre 10 i 20 fulls. El termini per presentar els treballs finalitza el 1 d’octubre de 2024, i han de ser enviats a qualsevol de les tres biblioteques públiques de Mataró.

El jurat, compost per professionals del món de la cultura i la literatura, valorarà la qualitat literària de les obres i la seva idoneïtat per ser explicades oralment sense necessitat d’adaptacions posteriors.

El premi, en record d’Helena Jubany i Lorente (1974-2001), vol continuar compartint l’amor pels llibres i la literatura que va caracteritzar la seva vida i la seva feina fins al seu tràgic final l’any 2001. La família Jubany es manté ferma en esclarir les causes de la seva mort de la mà de l’advocat Benet Salellas.