El Consell Comarcal del Maresme, liderat pel seu president Francesc Alemany, enceta una iniciativa per assegurar el futur de la pagesia a la comarca, conscients del greu repte que suposa la manca de relleu generacional i la reducció dels espais agrícoles.

 

Considerat com “l’horta de Catalunya”, el Maresme destaca per la seva capacitat de subministrar aliments durant tot l’any, sent un sector estratègic per a la sobirania alimentària.

En el Ple celebrat recentment, el Consell Comarcal ha aprovat una moció de solidaritat amb la pagesia, instaurant una crida a la implicació conjunta de les diferents administracions (catalana, espanyola i europea) per abordar els desafiaments que enfronta el sector primari.

La moció, recolzada per la majoria dels grups comarcals, posa l’accent en la necessitat d’una acció coordinada, subratllant el compromís del Consell Comarcal en col·laborar amb els ajuntaments del Maresme i implementar mesures de suport per a la pagesia local. A més, es demana al Govern comarcal que fomenti la recuperació dels terrenys agrícoles abandonats i faciliti el relleu generacional dins les explotacions agràries existents.

Entre els principals reptes assenyalats es troben els preus inadequats que afecten la rendibilitat dels cultius, els impactes de la sequera i el canvi climàtic, la manca de relleu generacional, la burocràcia excessiva imposada per les administracions i els danys causats per la fauna cinegètica.