Aquest estiu, la Generalitat, encapçalada per la consellera de Territori, Ester Capella, iniciarà el procés de licitació per a la construcció de 60 habitatges de lloguer assequible a la ronda Barceló de Mataró. La promoció, distribuïda en quatre edificis, té previst iniciar les obres al primer trimestre de 2025, amb un cost total de 7,58 milions d’euros, amb 897.030 euros procedents dels fons Next Generation.

 

Dijous passat, 25 de gener, la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada de l’alcalde de Mataró, David Bote, ha revelat els detalls de la nova promoció de lloguer assequible que la Generalitat construirà a la ronda de Barceló. La proposta, que consta de 60 habitatges, es distribuirà en quatre edificis construïts a quatre parcel·les cedides per l’Ajuntament de Mataró a l’INCASÒL mitjançant un dret de superfície per a 75 anys.

L’espera licitació d’aquest estiu precedirà l’inici de les obres planificades per al primer trimestre de 2025, amb un pressupost total de 7,58 milions d’euros, dels quals 897.030 euros provenen dels fons Next Generation.

El projecte, elaborat pels arquitectes José Francisco Bergua Orduna i Javier Gavín Balda, guanyadors del concurs convocat per l’INCASÒL, preveu la construcció d’habitatges de dos i tres dormitoris en quatre plantes. Els locals comercials ocuparan la planta baixa, mentre que l’aparcament i els trasters es situaran a la planta soterrània.

La urbanització de l’espai lliure no edificable de la parcel·la, destinat a servitud d’ús públic, serà una contribució addicional a la transformació en curs de la zona, que inclou la construcció de la torre de la ronda Barceló i la renovació de l’avinguda del Maresme.

Amb la redacció del projecte executiu ja en marxa, els arquitectes han prioritzat l’optimització de l’edificabilitat, alliberant les façanes per a un millor accés a la llum solar. Les terrasses longitudinals privatives, les circulacions centrals i les vistes diversificades destaquen la naturalesa comunitària i bioclimàtica del projecte.

Un cop finalitzades les obres, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) gestionarà l’adjudicació dels habitatges d’acord amb els criteris establerts amb l’Ajuntament de Mataró. La reserva del 25% dels habitatges per a joves menors de 35 anys i un mínim de quatre unitats per a persones amb mobilitat reduïda reflecteixen l’aposta del Govern de la Generalitat per garantir l’accés a l’habitatge per a tots els ciutadans.