Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró presenta amb entusiasme “Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2020”, una exposició fascinant comissariada per la il·lustradora i experta en representació d’identitats de gènere, Marika Vila.

 

La mostra, que s’organitza en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, es desplaça pel circuit de la Xarxa de Museus Locals i arriba ara al Museu de Mataró. Amb més de quaranta autores, l’exposició examina la representació del cos femení al còmic des de principis del segle XX fins als nostres dies. Marika Vila aprofundeix en el discurs de les dones com a objecte i subjecte del còmic, abordant les influències del patriarcat al llarg dels anys.

L’exposició es divideix en cinc àmbits, cadascun representant una època específica, amb il·lustracions originals de noms com Lola Anglada, Montse Clavé, Raquel Gu i moltes altres. A més, un espai dedicat a l’art digital destaca les perspectives variades de les autores emergents i “clàssiques” envers el cos femení en evolució. A través de documents d’època, l’exposició ofereix una immersió en la història de la representació de la dona en el còmic a Catalunya.

“Cossos que parlen” estarà oberta al públic fins al 31 de març, oferint diverses activitats complementàries. Entre aquestes activitats destaca una visita dinamitzada el 10 de febrer i, l’endemà, l’activitat familiar “Còmic i feminisme. Desdibuixem els estereotips!”. Durant el cap de setmana del 8, 9 i 10 de març, coincidint amb el Dia de la dona treballadora, s’ha preparat una programació especial que inclou la presentació del catàleg, un taller de còmic impartit per la il·lustradora Raquel Gu i una altra visita dinamitzada a l’exposició.

L’exposició també fa èmfasi en la inclusivitat, oferint reproduccions en relleu d’algunes obres amb descripcions en Braille per a la comunitat amb ceguesa o dificultat visual. Per a la comunitat sorda, es presenten codis QR amb continguts en llengua de signes i subtitulats, assegurant una experiència enriquidora per a tots els visitants.