El Parc Central de Mataró respon a la tala d’un eucaliptus centenari, afectat per la sequera, amb la creació d’un refugi per a insectes, aràcnids i rèptils. El projecte, liderat per l’associació Sempervirens Mataró i amb un cost de 6.200 €, busca protegir la fauna i fomentar la biodiversitat a la ciutat.

 

La lluita contra els efectes de la sequera a Catalunya ha impulsat la iniciativa del Parc Central de Mataró de convertir les restes d’un eucaliptus centenari, talat el passat 27 de desembre, en un Santuari de Biodiversitat. L’operació, que va requerir l’ús de dues grues de grans dimensions, va ser gestionada per l’ajuntament amb l’objectiu de garantir la seguretat dels usuaris del parc.

Amb una inversió de 6.200 €, l’associació Sempervirens Mataró va liderar la creació d’una àrea de biodiversitat única. La soca de l’eucaliptus, ara amb una alçada de 2 metres, serveix com a punt focal per a la instal·lació de caixes niu, rocalles per a refugis d’insectes, aràcnids i rèptils. A més, s’han plantat diverses espècies vegetals adaptades al clima mediterrani i s’han instal·lat caixes niu d’ocells i rat-penats, menjadores i un hotel d’insectes.

Els refugis de biodiversitat, com aquest nou santuari verd, juguen un paper crucial en la protecció de la fauna urbana. Aquests espais no només ofereixen aliment i nidificació als animals, sinó que també contribueixen a preservar la flora local. L’Ajuntament preveu senyalitzar i tancar adequadament aquesta zona per protegir les espècies úniques que s’hi desenvoluparan. Així, Mataró continua demostrant el seu compromís amb la conservació del medi ambient i la promoció de la biodiversitat en l’àmbit urbà.