El Ple municipal de Mataró va donar llum verda, en una sessió extraordinària, al pressupost i a l’increment generalitzat de les ordenances fiscals per al pròxim any. Tal com s’ha realitzat en els dos exercicis anteriors, el procés d’aprovació del pressupost i les modificacions de les ordenances s’ha fet de manera conjunta.

 

El Ple de Mataró va ratificar el pressupost general per al 2024 per un import de 164,3 milions d’euros. Això representa un increment del 5% respecte a l’any anterior. El govern municipal vol continuar prioritzant àrees com la seguretat, la neteja, així com les estratègies de transformació i de futures definicions per l’Agenda 2030, com ara el pla de renaturalització de la ciutat. El pressupost consolidat, que inclou les empreses municipals, es troba en 197,2 milions d’euros.

Els ingressos corrents previstos per al 2024 ascendeixen a 152,50 milions d’euros, representant un augment de 11 milions respecte a l’exercici previ. Entre els canvis en les previsions d’ingressos, destaca l’increment en l’aportació rebuda per la Participació en els Ingressos de l’Estat (PIE), que augmenta en 7 milions. A més, s’estima un increment dels ingressos a través de la modificació de les ordenances fiscals, aprovada provisionalment a la sessió del 19 d’octubre. Aquesta modificació preveu un augment dels impostos per assegurar l’equilibri pressupostari i continuar oferint un alt nivell de serveis als ciutadans.

El pressupost per al 2024 es va aprovar sense alteracions respecte a les xifres inicials aprovades a la sessió extraordinària del novembre passat. Va ser presentat en una Audiència pública el 16 de novembre, durant la qual els ciutadans van poder conèixer les principals accions planejades per al proper any i realitzar preguntes a l’equip de Govern.

La votació va concloure amb el suport de l’equip de govern del PSC i En Comú Podem, l’abstenció de Junts per Mataró i el PP, i els vots contraris d’ERC, Vox i la CUP, que va presentar una esmena a la totalitat ‘in voce’.

Els increments en les ordenances fiscals, que regulen les taxes i els impostos municipals per al 2024, afecten l’Impost de Bens Immobles (IBI) (+7%), la plusvàlua, que passa del 27% actual al 30%, el límit màxim legal, i els impostos pels serveis de gestió dels residus municipals, amb una variació. tarifària que implica un augment del 19,7% per a la tarifa general. Per als contribuents que participen en sistemes innovadors de recollida de residus, l’increment oscil·la entre el 7% i el 41%, depenent de la participació en aquests programes.

Per altra banda, s’aprovà un augment del 3,6% a la resta de taxes, equiparable a la previsió de l’IPC d’enguany, amb l’objectiu de minimitzar la bretxa entre ingressos i cost dels serveis. Les excepcions són les taxes dels mercats, que augmenten un 5%, i algunes taxes de la piscina municipal.

Els grups municipals d’Esquerra Republicana i la CUP-AMUNT van presentar al·legacions a la modificació de les ordenances. Aquesta modificació va ser aprovada amb el suport de l’equip de govern (PSC i En Comú Podem), Junts per Mataró i PP Mataró, l’abstenció d’ERC i els vots contraris de Vox i la CUP.

Durant el 2024, l’Ajuntament també ajustarà la majoria dels preus públics municipals amb un augment del 3,6%, en línia amb l’IPC, amb l’objectiu de mantenir l’equilibri entre ingressos i despeses i preservar els nivells de cobertura. No obstant això, hi haurà augments significatius en àmbits com la Promoció Econòmica, on els preus de les fires, rutes turístiques i productes de marxandatge de l’Oficina de Turisme augmentaran un 5%.

En el cas dels pàrquings municipals, s’ha previst un increment del 8% en els preus per aparcament en rotació, abonaments temporals i vals d’estada (6h a 12h). També s’augmenten els preus dels abonaments de places de pàrquing entre 1 i 10€, així com l’establiment de nous preus per vals de curta estada (30 minuts i 1 hora) i un preu per KW/hora pels punts de recàrrega elèctrica. als pàrquings municipals. Les tarifes de la zona esportiva “El Sorrall” també s’incrementen en un 5%.