Després d’una reunió el 20 de desembre entre ADEPAC i el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, es posa de manifest la manca de voluntat política per mantenir el jaciment de Ca la Madrona.

 

En un comunicat, l’Associació en Defensa del Patrimoni Cultual de Mataró i el Maresme (ADEPAC) denuncia que, després de la trobada, el passat dia 20 de desembre, amb els representants del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, queda palès el clar desacord referent a la conservació del jaciment de Ca la Madrona. La falta de voluntat política per preservar aquest lloc històric ha estat el punt àlgid d’una situació que ha generat controvèrsia i descontentament entre els diferents actors implicats.

Des del novembre del 2022, data en què el Consell Municipal de Patrimoni Arquitectònic i Ambiental va requerir l’inici del procés per declarar aquest lloc com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), l’actuació del Govern Municipal de l’Ajuntament de Mataró ha estat notablement absent. Malgrat més d’un any transcorregut, no s’han mostrat signes de determinació ni interès per adaptar el projecte del Parc Circular Mataró – Maresme amb la finalitat de preservar les restes arqueològiques en aquest espai.

La societat civil, diverses entitats i les màximes autoritats acadèmiques del país, incloent-hi l’Institut d’Estudis Catalans, s’han manifestat a favor de mantenir el jaciment en el seu emplaçament original. Inclusivament, al Ple municipal celebrat el passat 2 de novembre, tots els grups de l’oposició van votar de manera unànime per qualificar el jaciment de Ca la Madrona com a BCIL. No obstant això, el govern municipal ha fallat en el compliment d’aquest mandat democràtic.

En aquest context, des de l’Associació en Defensa del Patrimoni Cultural de Mataró i el Maresme (ADEPAC – MiM) emet una contundent denúncia respecte a la manca de sensibilitat cultural, de democràcia i la implementació de polítiques consumades pel govern municipal i el Consorci. Aquesta situació lamentable ha generat un clima de desconfiança i decepció entre els defensors del patrimoni i les autoritats governamentals, posant de manifest la necessitat urgent d’una solució consensuada i respectuosa amb el llegat històric de la ciutat.