La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha destacat la importància capital de la ràdio com a eina cohesionadora de Catalunya i com a impulsora de la cultura i la llengua, durant l’acte de presentació del Centenari de la Ràdio a Catalunya.

 

En el marc d’aquesta commemoració, prevista per al 2024, s’organitzaran més de cinquanta activitats amb l’objectiu d’apropar la ràdio a la ciutadania i reconèixer la dedicació dels professionals que han mantingut viva aquesta plataforma.

La consellera ha subratllat la necessitat de recordar els reptes superats des dels inicis l’any 1924, quan es van realitzar les primeres emissions des de l’Hotel Colón de la Plaça Catalunya, un esdeveniment històric que va marcar el seu naixement. En aquest sentit, Vilagrà ha expressat: “La commemoració d’aquest centenari ha de ser un exercici de preservació històrica, recordant els orígens de la ràdio i reivindicant-ne el paper clau en la defensa de la llengua catalana i en la construcció nacional.”

Durant la seva intervenció, la consellera també ha lloat la dedicació dels professionals que han mantingut viva la ràdio en català, assegurant que aquesta ha estat fonamental en moments socials, culturals i esportius. A més, ha reconegut el valor de les ràdios locals com a formació per a nombrosos comunicadors del país, afirmant que han jugat un paper crucial en la democratització i en la formació professional.

D’altra banda, el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Oriol Duran Torres, ha instat a commemorar el centenari no només com un esdeveniment del Govern, sinó com una celebració del sector i de la societat en general. “Volem celebrar no només els 100 anys de ràdio a Catalunya, sinó també mirar cap al futur, dels 100 anys de l’àudio”, ha afirmat.

El Palau Robert serà el centre neuràlgic de les celebracions, convertint-se en la “casa de la ràdio”, amb la transmissió d’almenys un programa en directe cada mes. Així mateix, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Ràdio Barcelona – Cadena SER, La Xarxa i Ràdio Associació de Catalunya dedicaran part de la seva programació al centenari de la ràdio.

Finalment, els Premis Nacionals de Comunicació, que tindran lloc el 22 de gener de 2024, adaptaran el seu format per estar en sintonia amb aquesta commemoració.