En la darrera Audiència Prèvia al ple del passat 14 de desembre del 2023, es va posar de manifest la divergència entre l’Ajuntament de Mataró i l’ADEPAC pel que fa a la responsabilitat de la declaració del Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per a Ca la Madrona.

 

Segons l’Associació en Defensa del Patrimoni Cultural de Mataró i el Maresme (ADEPAC), l’Ajuntament no està exposant la veritat en defensar que la responsabilitat recau exclusivament en la Generalitat. Durant l’intercanvi, es va qüestionar el paper de l’administració municipal en el procés de tramitació del reconeixement de Ca la Madrona com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), aprovat per majoria al ple del passat novembre.

L’argumentació presentada pel govern local es va centrar en haver enviat la documentació pertinent a la Generalitat, esperant la seva resposta. No obstant això, segons l’ADEPAC, aconseguir la distinció de BCIL només requereix dos passos: un informe que avali la importància de les troballes (ja aprovat per l’Institut d’Estudis Catalans, màxima autoritat en la matèria) i la presentació i aprovació d’una proposta al ple municipal.

Així, l’ADEPAC argumenta que la responsabilitat recau exclusivament en l’àmbit municipal, insinuant que el govern actual no està compromès amb la protecció de Ca la Madrona ni amb l’adequació urbanística necessària per fer-ho compatible amb el Parc d’Economia Circular, qüestió que consideren viable.

En aquest context, l’ADEPAC reitera el seu compromís en la defensa del patrimoni col·lectiu de la ciutat.