Aquest matí s’ha presentat oficialment el Manifesta 15 Barcelona. La Presó de Mataró es convertirà en una de les localitzacions principals per a la celebració d’aquesta Biennal d’Art.

 

A l’esdeveniment hi han assistit representants institucionals de les ciutats participants. Durant la presentació, s’han revelat les seus principals, l’equip artístic i els primers participants seleccionats.

Manifesta busca abordar temes crítics d’abast global des de la perspectiva d’una ciutat o regió europea amfitriona. En aquesta 15a edició, Barcelona liderarà la biennal amb la participació de onze ciutats metropolitanes, entre elles Mataró, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Sabadell, Granollers, El Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besós.

L’antiga editorial Gustavo Gili, a Barcelona, es convertirà en el nucli central del Manifesta 15, presentant projectes d’arxiu que es centren en el passat colonial, els moviments contraculturals durant la dictadura franquista i les històries de renovació educativa catalana.

El programa de la biennal a cada ciutat metropolitana inclourà intervencions, exposicions i projectes en llocs emblemàtics proposats pel representant artístic local. A més, Manifesta 15 ha convidat altres biennals destacades i organitzacions culturals internacionals a col·laborar en la coproducció o exhibició d’obres rellevants dels seus encàrrecs recents.

Cada ciutat serà l’amfitriona d’una setmana temàtica festiva durant les dotze setmanes de durada de la biennal, celebrant la riquesa cultural local amb programes públics específics encarregats per al Manifesta 15.

Amb un compromís envers la descentralització i la col·laboració, la biennal d’art contemporani pretén expandir-se a escala regional, en aquest cas, abordant una població de 5,1 milions d’habitants a la regió. Aquest enfocament busca abordar la producció cultural des d’una òptica més descentralitzada i col·laborativa.

La Presó, seu del M|A|C (Mataró Art Contemporani), serà l’emplaçament mataroní de la biennal. Les obres podran ser visitades des del 8 de setembre fins al 24 de novembre del 2024.

Amb l’enfocament de la investigació prebiennal, es van convidar persones i organitzacions culturals locals i regionals a formar part del Manifesta 15. De 262 projectes presentats, 10 han estat seleccionats per un jurat mitjançant una convocatòria oberta. Els participants escollits inclouen Claudia Pages, Jokkoo Collective, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matias Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles i Transductores. La llista completa dels participants a Manifesta 15 es publicarà a la primavera del 2024.

Cada edició d’aquesta biennal té com a objectiu explorar i reflexionar sobre els desenvolupaments emergents de l’art i la cultura contemporanis, situats en el marc europeu. El caràcter nòmada de la biennal reflecteix la voluntat d’explorar el territori psicològic i geogràfic d’Europa, presentant artistes, comissaris i joves professionals de fins a 40 països diferents. Aquest procés busca establir un diàleg més estret entre situacions culturals i artístiques específiques i els àmbits més amplis, internacionals, de l’art contemporani, la teoria i la política en una societat en evolució constant.