L’Associació YAKU de Mataró ha anunciat la celebració del Festival “Mataró, Jardí Comestible”, programat pel proper dissabte 16 de desembre. Aquest esdeveniment, que compta amb la col·laboració de diverses entitats locals i el suport de l’Ajuntament, té com a objectiu principal conscienciar sobre el canvi climàtic i promoure la conversió de terrenys erms en boscos comestibles.

 

Programa Festival “Mataró, Jardí Comestible”

L’Associació YAKU s’ha involucrat en el projecte de transformació d’espais sense ús de la ciutat, abordant l’ecologia integral i fomentant la participació ciutadana per crear àrees de dinamització social. Aquesta iniciativa destaca la importància dels espais verds públics com a punts neuràlgics de la vida social, promovent la diversitat cultural i generacional, i generant valor simbòlic i sentit d’identitat i pertinença.

Amb l’objectiu de difondre el projecte i conscienciar la població, s’ha preparat una jornada que inclourà activitats variades, des de salutació al sol fins a una sessió de percussió. A més, s’oferiran dues xerrades informatives sobre gestió ecològica de l’aigua i sobre els boscos i jardins d’aliments. La jornada culminarà amb la representació teatral “Què és l’aigua?” de la Companyia La Soledad, que es durà a terme al passeig de Sant Simó, davant del monument a Salvador Espriu. Totes les activitats seran gratuïtes, amb possibilitat de realitzar aportacions voluntàries al projecte.

Un bosc comestible és un ecosistema format per plantes, arbustos i arbres que produeixen aliments comestibles. Aquesta iniciativa, que busca recuperar terrenys abandonats amb participació comunitària, destaca per la seva autosuficiència i baix manteniment, promocionant la biodiversitat i reciclant la matèria orgànica.

L’Associació YAKU, fundada a Mataró el 2022, té com a objectiu promoure l’ecologia, l’educació i la integració social. Després d’haver dut a terme projectes similars al Perú, ara se centren en implementar aquest tipus d’iniciatives a Mataró, la seva ciutat d’origen.

Aquesta jornada pretén donar a conèixer els beneficis dels boscos comestibles i la seva importància en la lluita contra el canvi climàtic, tot fomentant la participació i la consciència ambiental a la comunitat mataronina.