Aquesta setmana, l’entitat ADEPAC (Associació en Defensa del Patrimoni de Mataró i el Maresme) ha convocat una roda de premsa per fer públic un comunicat en el què anuncia que, malgrat els darrers anuncis fets pel Consorci de Tractament de Residus Urbans del Maresme, la importància del jaciment de Ca la Madrona segueix essent la mateix. A més denuncien el fet que ni el Consorci, ni l’Ajuntament, hagin volgut parlar amb ells.

 

L’Associació en Defensa del Patrimoni de Mataró i el Maresme, ja plenament constituïda, ha comunicat aquesta setmana el seu posicionament després que el Consorci de Tractament de Residus Urbans anuncies que l’estudi exhaustiu de les troballes arqueològiques a Ca la Madrona havia descartat la seva atribució a l’època visigòtica. Consideració que, segons el Consorci i l’Ajuntament, això li resta valor històric.

Després d’un recorregut pels esdeveniments en referència al jaciment, el president de l’entitat, Agàpit Borràs, i Maria Majó, membre de la junta, van llegir el comunicat de l’entitat en referència a Ca la Madrona. Expressaren el seu convenciment que les restes de Ca la Madrona continuen tenint la mateixa importància pel coneixement de la nostra història. També van afirmar que el pressupost del 2024 no inclou cap partida pel trasllat de les troballes, només per a la seva retirada. Per l’ADEPAC, seria més barat modificar el projecte de Parc d’Economia Circular que el trasllat de les restes que proposen l’Ajuntament i el Consorci.

Per altra banda, denuncien que l’Ajuntament no té cap voluntat de dialogar, és per això que ja han emprès dues iniciatives judicials, una de penal i l’altra administrativa. Finalment, li demanen al Govern Municipal que compleixi amb el mandat del Ple Municipal i inicií els tràmits perquè Ca  la Madrona sigui catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Els membres de l’ADEPAC van deixar molt clar, una vegada més, que no van en contra del Parc d’Economia Circular, sinó a favor de la conservació del patrimoni i recorden que el solar està catalogat des de 2002 com espai d’expectatives arqueològiques.

A l’acte, també hi van participar representants de les entitats que donen suport a la defensa de Ca la Madrona.