L’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme ha examinat les xifres oficials proporcionades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) referents als casos de violència masclista l’any anterior, aprofitant l’ocasió del Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones. Aquesta anàlisi quantitativa ha posat de manifest la cruesa dels drets de les dones a la comarca.

 

Segons les dades recollides pel CGPJ, es van registrar tres casos de feminicidi al Maresme, representant el 15,78% del total de casos a Catalunya. Tot i que el nombre anual és menor al de l’any 2021, s’ha observat un augment en les denúncies, l’inici de mesures de protecció i l’adopció d’aquestes, i un creixement interanual en el percentatge de l’adopció d’aquestes mesures respecte a les incoades. En concret, el percentatge de protecció adoptat al Maresme (51,4%) supera el de l’àmbit català (46,8%).

Durant l’any passat, 57 persones van ser judicialitzades per casos de violència masclista, de les quals 50 (un 87,7%) van ser condemnatòries. Les xifres de l’any 2022 mostren una disminució respecte a l’any anterior, on es van registrar 84 persones enjudiciades i 75 (un 89,3%) van ser condemnades.

Un dels punts rellevants assenyalats per l’Observatori és l’increment notable de víctimes que s’han acollit a la dispensa de l’obligació de declarar com a testimonis, amb un registre de 314 casos el 2022, gairebé un 220% més que l’any anterior.

El Consell Comarcal del Maresme, mitjançant una Declaració Institucional aprovada recentment, es compromet a dedicar tots els esforços per garantir el dret de les dones a una vida sense violències masclistes. Això, malgrat l’excepció de VOX en la votació, implica la necessitat de la implicació col·lectiva, ja que tots tenim un paper crucial en la resposta immediata a la violència.

La comarca disposa de diversos serveis impulsats per la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de les Dones com el SIAD, la resposta urgent a través de l’acolliment d’urgències, el SIE Maresme per a la recuperació psicològica de les víctimes, i properament el Barnahus, destinat a l’atenció de menors víctimes de violències sexuals. Aquests serveis són vitals per a la resposta i el suport a les dones i els seus familiars en situació de vulnerabilitat.