Ajuntament de Mataró ha iniciat 4 expedients sancionadors contra establiments d’oci de la ciutat per oferir catximbes amb tabac sense autorització legal. Aquests actes contravenen la Llei 11/2009 de regulació administrativa dels espectacles públics i activitats recreatives i comporten multes de fins a 3.250 €.

 

L’Ajuntament de Mataró ha obert 4 expedients sancionadors contra diversos establiments d’oci de la ciutat per oferir als seus clients catximbes amb tabac, una pràctica que infringeix la normativa establerta per la Llei 11/2009 de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives. Aquesta transgressió ha suposat una multa de 3.250 € per a cada establiment.

A més de violar la llei esmentada, els locals també han incomplert la legislació referent al tabac, que prohibeix fumar a l’interior d’establiments de restauració i oci, així com el subministrament de tabac a menors. L’Ajuntament ha comunicat aquests fets a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ja que la competència en la supervisió d’aquesta normativa correspon a la Generalitat.

La Policia Local va detectar aquestes infraccions durant inspeccions realitzades als establiments, on es va constatar la presència de catximbes o pipes d’aigua amb preparats que contenien tabac, malgrat la seva presentació com a productes inofensius amb aromes afruitats i gust dolç, incitant el seu consum recreatiu.

Aquesta il·legalitat també contradiu la Llei del Tabac (Llei 26/2005, de 26 de desembre), que prohibeix fumar en espais públics tancats, incloent-hi sales de festa i establiments de joc, permetent únicament fumar en àrees a l’aire lliure. A més, s’estableix la prohibició de vendre tabac a menors de 18 anys.

Aquestes infraccions es van descobrir durant inspeccions realitzades per la Policia Local, que exerceix la supervisió en establiments d’oci i discoteques, vetllant pel compliment de llicències, aforaments i restriccions referents al tabac. Aquests controls s’efectuen tant en horaris diürns com nocturns, en col·laboració amb altres forces de seguretat com Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i altres agències competents.

A més d’aquestes inspeccions, l’Ajuntament també du a terme supervisions conjuntes anuals, implicant diferents serveis municipals per garantir el compliment de tota la normativa vigent en matèria de seguretat, emergències, higiene i salubritat en els locals d’oci.