En una recent sessió plenària, el Grup Municipal de la CUP a Mataró ha presentat i aconseguit l’aprovació d’una proposta de resolució destinada a protegir les rellevants restes arqueològiques de Ca la Madrona. Aquesta iniciativa, que busca la catalogació del jaciment com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), ha obtingut el suport de diversos grups, tot i les discrepàncies evidenciades durant la votació.

 

Les recents excavacions realitzades en l’àrea d’expectativa arqueològica de Ca la Madrona, situada a Rocafonda, han posat de manifest la presència de vestigis d’una importància notable en relació amb el passat històric de la ciutat de Mataró. Aquestes troballes, complementàries a les investigacions previs realitzades amb precipitació durant la construcció del forn de vidre, semblen obrir la porta a un estudi més detallat del trànsit des de la ciutat romana d’Iluro fins a la Mataró moderna, abastant també l’etapa documentada com a «Civitas Fracta».

En compliment de la Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català, l’Ajuntament té la responsabilitat de protegir el patrimoni i consolidar aquest jaciment, que encara conserva una part significativa de terreny per explorar. Així doncs, la proposta de la CUP Mataró inclou accions concretes com la catalogació com a BCIL, l’impuls de la investigació exhaustiva dels vestigis, la garantia de preservació del jaciment i la seva adaptació com a centre d’interpretació per enriquir el patrimoni mataroní i dinamitzar el barri de Rocafonda.

Els acords proposats per la CUP inclouen la catalogació del jaciment de Ca la Madrona com a Bé Cultural d’Interès Local, assegurar-ne la integritat i promoure l’estudi complet de les restes arqueològiques. També contemplen la preservació i museïtzació in situ del jaciment, assegurant la compatibilitat amb el projecte del Parc Circular. Finalment, la proposta preveu la tramitació davant el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a la declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional, després de l’aprovació com a BCIL.

La resolució, sotmesa al Ple el 2 de novembre, va ser aprovada amb suport majoritari dels partits com la CUP, ERC, VOX, Junts per Mataró i el PP, tot i que el govern del PSC i En Comú Podem van mostrar-se en contra. Cal destacar una esmena “in voce” d’ERC corresponent al punt dels acords que preveu la tramitació com a BCIN davant la Generalitat.