Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, que se celebra el 14 de novembre, des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS) es destaca la importància dels consells essencials per a una correcta gestió de la malaltia. Segons Mar Isnard, responsable de l’àrea d’infermeria i continuïtat assistencial de l’Atenció Primària Metropolitana Nord, les tres recomanacions clau per a aquelles persones amb diabetis són una alimentació saludable, activitat física i la cura dels peus. A més, per als pacients que necessiten medicació, és subratlla la importància del seguiment diligent del tractament.

Pel que fa a la dieta, aquesta juga un paper fonamental en el maneig de la diabetis. És crucial seguir un patró d’alimentació distribuïda al llarg del dia (4-5 àpats), donant prioritat als aliments vegetals i de temporada, com fruites, verdures i llegums. També és destaca l’ús d’oli d’oliva verge extra i la preferència per tècniques de cocció lleugeres, com bullir, vaporitzar, planxar i coure al forn, en detriment dels fregits i guisats. L’elecció d’aliments integrals, la limitació de carns vermelles i embotits, així com la promoció del consum regular de peix, són altres aspectes importants. S’aconsella evitar begudes ensucrades, sucs, alcohol, tabac i altres substàncies tòxiques.

L’activitat física regular també és una recomanació crucial per als pacients amb diabetis. L’exercici diari i continua contribueix a reduir els nivells de sucre, el colesterol i la pressió arterial, millorant la circulació i la salut cardíaca. Es recomana realitzar activitat física durant 30-60 minuts diaris i evitar el sedentarisme.

Un altre aspecte vital és la cura dels peus, especialment per aquells amb diabetis, ja que tenen un major risc de complicacions degut a les alteracions de la circulació i la sensibilitat. Mantenir una higiene adequada dels peus, revisar-los diàriament per detectar lesions o ferides i utilitzar un calçat apropiat són pràctiques fonamentals per prevenir problemes.

A l’Atenció Primària Metropolitana Nord, on hi ha més de 107.000 persones registrades amb diabetis, destaca la importància de l’acompanyament i la prevenció que ofereixen els professionals de la primària. A més, s’informa que s’estan realitzant taules informatives i activitats a diversos centres d’atenció primària (CAP) per sensibilitzar la població sobre la diabetis, proporcionar consells i fomentar la prevenció de la malaltia.

Pel Dia Mundial de la Diabetis, que commemora l’aniversari del descobriment de la insulina l’any 1922, busca conscienciar la societat sobre aquesta malaltia crònica caracteritzada per nivells elevats de sucre a la sang. La diabetis mellitus necessita una gestió constant amb una dieta equilibrada, exercici regular i, en alguns casos, medicaments o insulina, per evitar complicacions com problemes cardíacs, dany als ronyons, problemes als ulls i neuropatia.

A l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, ​​l’ICS gestiona més de 1.400.000 persones a través de 107 centres de salut, oferint assistència amb 64 ​​equips de primària i 37 unitats assistencials de suport. La informació addicional i les activitats relacionades amb la diabetis poden trobar a http://primaria.icsmetropolitananord.cat , mentre que les xarxes socials twitter.com/apicsmetronord i facebook.com/apicsmetronord ofereixen actualitzacions i recursos.