Les obres de restauració dels bronzes del campanar de la basílica han estat inaugurades, donant inici a un projecte que inclou la creació d’una nova campana i la renovació de tots els mecanismes d’accionament. Aquesta iniciativa té com a objectiu restaurar l’històric repertori de campanades manuals i garantir la continuïtat d’aquesta tradició, reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La Generalitat de Catalunya ha concedit una subvenció de 44.000 € per a aquest projecte, i l’Ajuntament de Mataró aportarà altres 44.000 € per fer-lo realitat.

 

Aquesta intervenció, impulsada pel Museu Arxiu de Santa Maria, té com a objectiu abordar els problemes funcionals que el campanar ha patit durant dècades, especialment des de l’aparició d’esquerdes a la campana “Carme” l’any 2017, que ha impedit el seu ús. També es renovaran els mecanismes que suporten les altres campanes per evitar possibles disfuncions. Durant el primer trimestre de 2024, totes les campanes de la basílica seran retirades i sotmeses a neteja i renovació, a excepció de les dues campanes civils que marquen les hores.

A més, s’encarregarà la creació d’una nova campana “Carme” amb un disseny contemporani, però mantenint les característiques originals. Aquestes accions tenen com a objectiu principal preservar els elements que activen les campanes, assegurar-ne la seva continuïtat i revitalitzar-ne el valor històric i cultural.

La Basílica de Santa Maria de Mataró va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’any 1997, amb la consideració de Monument històric. El seu campanar és una part essencial de la seva arquitectura i té un gran valor patrimonial, incloent-hi les campanes d’ús litúrgic i civils. Mataró és coneguda per la seva tradició de tocs manuals de campanes, que ha estat reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Les obres de restauració tenen un cost previst superior als 100.000 € i compten amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró. El projecte està previst que finalitzi el juny de 2024 i es busca la participació de patrocinadors per a completar el finançament. Aquesta iniciativa també obrirà la possibilitat de revisar i millorar els tocs manuals de campanes a la basílica, recuperant la tradició de Santa Maria de Mataró.