En commemoració del centenari del naixement de Francesc Català-Roca, una figura destacada de la fotografia documental del segle XX, la Nau Gaudí inaugura l’exposició “Rastres compartits.” Aquesta mostra reuneix les obres dels fotògrafs Francesc Català-Roca i del mataroní Ramon Manent.

 

L’any Francesc Català-Roca es commemora aquest any, coincidint amb el centenari del seu naixement. Aquesta efemèride celebra una de les figures més influents de la fotografia documental del segle XX. Amb un arxiu que compta amb més de 200.000 negatius, el llegat de Català-Roca és un tresor que ofereix una visió única de la història i la societat. La ciutat de Mataró se suma a aquesta celebració amb una exposició a la Nau Gaudí, fusionant l’obra de Català-Roca amb la del fotògraf local Ramon Manent. Ambdós artistes van recórrer l’Espanya de la segona meitat del segle XX, capturant paisatges, persones i activitats que ja no existeixen, per transmetre’ls a les generacions futures.

Les imatges de Francesc Català-Roca i Ramon Manent retraten ciutats i les seves comunitats, les formes de vida, les dificultats i les il·lusions. Aquesta exposició oferirà als visitants un viatge a través de la nostra història recent, capturada en imatges construïdes a través de les seves mirades, creant un contingut narratiu ric i evocador.

L’exposició “Rastres compartits,” comissariada per Núria Poch, es podrà visitar fins al 25 de febrer de 2024. La mostra inclou 31 imatges de Francesc Català-Roca i 28 de Ramon Manent. Les fotografies de Català-Roca són totes en blanc i negre i provenen del Fons Fotogràfic F. Català-Roca – Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, excepte una peça que prové de la col·lecció Bassat. Les imatges de Ramon Manent també són en blanc i negre, amb algunes en color, i procedeixen de l’arxiu personal del mateix fotògraf.

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998) va ser fill del fotògraf Pere Català i Pic. Va iniciar la seva carrera en la fotografia a una edat jove, treballant en el laboratori familiar i posteriorment en el Comissariat de Propaganda (1936-1939). El 1950, va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de Fotografia, i el 1951, va repetir l’èxit aconseguint també el Premi de Cinema. Durant 1959, va rebre l’encàrrec de la Dirección General de Turismo per realitzar fotografies arreu d’Espanya. El 1973 es va traslladar a Mataró, on va viure durant cinc anys i va decidir centrar-se en la fotografia en color, realitzant viatges a Amèrica per a l’editorial Blume. El seu llegat fotogràfic va ser reconegut amb diversos premis, com el Premio Nacional de Artes Plásticas del Ministerio de Cultura el 1983, que va ser la primera vegada que es concedia a un fotògraf. El 1992, va ser Premi Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya i el 1993, l’Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Artístic.

Ramon Manent (Mataró, 1948) és un fotògraf especialitzat en fotografia d’art, amb un enfocament particular en la pintura, l’escultura i l’arquitectura catalana, especialment del Romànic, el Gòtic i el Modernisme. Les seves fotografies han il·lustrat més de cent publicacions centrades en el patrimoni cultural i natural de Catalunya. També s’ha destacat en la documentació de l’obra de Gaudí, col·laborant en diverses monografies dedicades a aquest arquitecte. A més, Manent ha fotografiat la seva ciutat natal, Mataró, en diverses obres, oferint una visió única de la ciutat al llarg del temps. El seu arxiu està compost per més de 300.000 fotografies, que abasten temes diversos, des de la fotografia de reportatge antropològic fins a la vida quotidiana des de la segona meitat del segle XX fins a l’actualitat.

L’exposició “Rastres compartits” es podrà visitar a la Nau Gaudí, situada al carrer de la Cooperativa, 47, fins al 25 de febrer de 2024.