S’ha presentat la 41a edició de la Setmana de Música Antiga, un esdeveniment que posarà de relleu les expressions musicals del període barroc. Com és habitual,  Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria, serà l’espai central de les actuacions. A més, també s’ha anunciat un recital especial a l’ermita de Sant Miquel de Mata. Amb un total de sis concerts, l’esdeveniment oferirà una retrospectiva dels gustos musicals que van dominar l’Europa dels segles XVII i XVIII, amb destacats intèrprets d’aquest gènere.

 

La primera actuació se celebrarà a la Capella dels Dolors el divendres 10 de novembre amb “Les filles del cor” a càrrec de l’Ensemble Pyrene. Aquest concert inclourà peces musicals dels quatre Ospedale de Venècia i destacarà la figura de Madelena Lombardini, una de les poques dones que va deixar una empremta significativa en la música d’aquell temps.

El dissabte 11 de novembre, la Setmana de Música Antiga inaugurà un nou escenari, l’ermita de Sant Miquel de Mata, que data del 1446 i compta amb un altarpiece de l’època renaixentista. El Trio Barroc del Cafè oferirà una interpretació de música irlandesa del barroc titulada “The Highway to Dublin”.

El segon cap de setmana del programa començarà el dissabte 18 de novembre a la Capella dels Dolors amb el Cor Ciutat de Mataró interpretant “Cori Spezzati”. Aquest concert ens transportarà a la segona meitat del segle XVI i els primers anys del XVII, quan els cors es situaven en espais diferents de la basílica, creant una rica textura musical amb efectes estereofònics innovadors.

Degut a l’èxit de l’edició anterior, aquesta edició repetirà el recital a la Cripta de la Capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria. El diumenge 19 de novembre, Xavier Díaz-Latorre, intèrpret de tiorba i guitarra barroca, oferirà el concert titulat “Música per al Rei Sol. Danses per a Louis Le Grand”, amb obres de Robert de Visée, un influyent músic i compositor francès del segle XVII.

El divendres 24 de novembre, tornarà a sonar l’orgue monumental de la Basílica de Santa Maria, gràcies a Juan de la Rubia, organista titular de la Sagrada Família i un dels millors de l’actualitat. El públic viatjarà a través de diferents èpoques i estils musicals gràcies a l’expressivitat de l’orgue Gaietà Estadella, que ha estat restaurat per Gabriel Blancafort, una joia de l’orgueneria catalana.

Finalment, el festival es clausurarà el dissabte 25 de novembre amb un concert molt especial en què es podran escoltar les sonates per a flauta del compositor nascut a Mataró, Luís Misón (1727-1766), interpretades per Rafel Ruibérriz de Torres (flauta), Isabel Gómez Serranillos (violoncel) i Santiago Sampedro (clavecí).

La Setmana de Música Antiga està organitzada per l’Ajuntament de Mataró amb la col·laboració del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró i la basílica de Santa Maria.

Les entrades per als concerts tenen un cost que varia entre 6 i 12 euros i es poden adquirir a les oficines de Cultura de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores. També es poden comprar a través del lloc web www.entradesculturamataro.cat i a la taquilla una hora abans de cada espectacle.