En un cap de setmana ple d’emoció i història, Mataró va esdevenir l’epicentre de la commemoració del 175è aniversari del primer tren a la península. Les festivitats van incloure una gran varietat d’actes i atraccions que van unir la comunitat mataronina en aquesta ocasió tan especial.

 

La celebració va tenir lloc a partir del matí del 27 d’octubre i va continuar fins a la nit del 29 d’octubre, quan el Port de Mataró va acollir “La Mataró”, la locomotora que va inaugurar el primer trajecte el 28 d’octubre de 1848. Aquesta màquina, que havia patit un accident i va ser reconstruïda l’any 1948, normalment està exposada al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. No obstant això, per a aquesta ocasió especial, es va traslladar a Mataró, i centenars de persones van tenir l’oportunitat de visitar-la.

Els actes centrals es van concentrar el dissabte 28 d’octubre. A les 10:15 h, un tren especial organitzat per RENFE va sortir de l’estació de França en direcció a Mataró, recorrent el trajecte original amb una decoració especial que destacava l’esperit de Mataró. El tren va ser acompanyat per diverses autoritats, incloent-hi el secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas; la consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella; i altres importants figures polítiques i ferroviàries.

L’alcaldia de Mataró, juntament amb els regidors municipals, va donar la benvinguda a aquesta comitiva a l’estació de Mataró, i després es van dirigir al monument de Miquel Biada per a l’ofrena floral. La coral La Polifònica Joia d’Alella va proporcionar la seva actuació per a aquesta ocasió.

A la tarda, es van inaugurar els “Racons del Tren” a la planta baixa de l’Ajuntament, una exposició que destaca elements històrics relacionats amb el tren. A més, Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró va presentar l’exposició de Maquetes ferroviàries a càrrec de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril i el Grup Ferroviari Mataró.

Al Passeig Marítim, hi va haver activitats per a les famílies, com conta contes, pinta cares i jocs, amb la col·laboració de la Fundació El Maresme.

A la zona de fonts d’aigua del Port de Mataró, l’humorista Peyu va fer riure centenars d’espectadors des d’una furgoneta.

L’actuació de l’Agrupació Musical del Maresme va precedir el punt culminant de la nit, “El somni d’un mataroní”, un espectacle que va incloure una entrevista teatralitzada amb el personatge de Miquel Biada i un impressionant espectacle de drons proporcionat per Flock Drone Art, que va il·luminar el cel mataroní amb 175 drons en una actuació sincronitzada. Aquest espectacle va ser retransmès en directe a la televisió local i en diferit a altres televisions de la Xarxa de Televisions Locals.

La festa va culminar amb un concert a càrrec del grup de versions The Sneakers Music Band, que va interpretar èxits dels anys 80 i 90.

Tot i això, la commemoració del 175è aniversari no ha finalitzat, ja que Mataró i altres ciutats de Catalunya i Espanya continuaran oferint activitats relacionades que es poden consultar al lloc web 175tren.com.