El TecnoCampus, amb el suport de HUB4T, el centre de formació permanent del TecnoCampus, ha donat a conèixer el programa EDUX Innovació Digital Mataró, una iniciativa que pretén ser un referent en la promoció de la innovació digital a les escoles a través de la formació i l’assessorament en l’ús i aplicació de tecnologies audiovisuals a l’aula.

 

Aquest projecte té com a objectiu la creació d’una xarxa de col·laboració entre les vuit escoles participants amb un enfocament especial en les competències digitals del professorat en l’àmbit mediàtic. Aquest programa compta amb la participació de més de 100 docents i representa una iniciativa pionera en la millora de les competències digitals en l’àmbit educatiu de Mataró.

A més, cal destacar que aquest projecte ha estat seleccionat a la convocatòria d’impuls digital a l’educació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i compta amb un finançament de 134.800 euros procedents del fons Next Generation. El programa inclou sessions de treball conjuntes entre les escoles participants, sessions personalitzades a cada centre i una formació basada en el Marc de Referència de la Competència Digital Docent (MRCDD) de nivell B2.2. Aquesta formació abordarà temes com la comunicació, els llenguatges i l’educació mediàtica, així com el pensament crític.

Per a enfortir l’aprenentatge en base a situacions reals, aquest projecte d’innovació digital ofereix una maleta audiovisual a cada una de les escoles participants. Aquesta maleta conté equips cabdals per a la implementació de projectes de comunicació digital i fomentarà l’ús pràctic de les tecnologies audiovisuals a l’aula. El programa està coordinat pels professors del TecnoCampus Àlex Araujo, responsable de la part acadèmica, i Carles Garcia, encarregat de la part digital.

La iniciativa, que s’estendrà durant vuit mesos, es divideix en tres fases. La primera i la tercera se centren en el desenvolupament d’una xarxa de col·laboració entre els centres educatius públics i concertats de Mataró. Es preveu la creació d’un diari digital conjunt per fomentar tant l’empoderament com el desenvolupament de la competència digital entre els estudiants.

A la segona fase, es realitzaran intervencions presencials a cada centre, acompanyades de la formació en el nivell B2.2, que permetrà abordar els continguts digitals des de la investigació, la creació i la difusió, així com la seva aplicació a l’aula mitjançant diverses estratègies d’ensenyament i aprenentatge.

Amb l’objectiu de garantir la transferència d’aquest coneixement als processos aplicables als centres, es realitzaran trobades presencials després de cada bloc de treball del curs, amb el suport del personal del projecte per aplicar de manera pràctica els continguts a les necessitats de cada centre.

La Xarxa EDUX Innovació Digital Mataró està composta per l’Administració Pública, els centres d’ensenyament públics i concertats i el TecnoCampus. Aquesta xarxa té com a objectiu principal promoure, dinamitzar i donar suport a la transmissió de coneixement i bones pràctiques d’ensenyament en l’àmbit digital.

La xarxa es basa en tres pilars fonamentals:

  1. Entorns d’Aprenentatge: Definició i utilització d’espais i laboratoris de digitalització en els diferents centres i la Universitat per al desenvolupament de projectes digitals conjunts.
  2. Col·laboració Públic-Privada: Connectar administracions, Universitat, centres d’ensenyament i empreses per al desenvolupament de projectes de transferència digital.
  3. Comunitat d’Innovació Digital: Creació d’un entorn físic i virtual per compartir i crear nous projectes innovadors i gestionar el coneixement.

Les vuit escoles participants són: Institut Alexandre Satorras, Institut les Cinc Sènies, Escola Pia Mataró, Fundació Privada GEM, INS Laia Arquera, INS Josep Puig i Cadafalch, Institut Miquel Biada i Institut Thos i Codina.

Les maletes audiovisuals que s’han lliurat als centres contenen diversos equips, com càmeres de vídeo amb carregador, trípodes, mics, auriculars i molts altres dispositius que ajudaran en l’aplicació pràctica de la comunicació digital a les escoles. A més, el TecnoCampus també disposarà del mateix equipament en un espai formatiu anomenat “learning lab,” ubicat a les instal·lacions de HUB4T.