Dissabte, 28 d’octubre, Mataró esdevindrà l’epicentre de la celebració del 175è aniversari del primer tren de la península. Durant tot el dia, la ciutat oferirà una àmplia gamma d’activitats que inclouran concerts, entreteniment familiar, actuacions teatrals i un espectacle amb drons que il·luminarà els cels mataronins. Aquest esdeveniment comptarà amb la col·laboració del Port de Mataró.

 

La majoria de les activitats es concentraran al Passeig Marítim i el Port. Per permetre la celebració d’aquestes activitats, es tallarà el trànsit al Passeig Marítim des de la rotonda d’entrada al port fins a la rotonda del Cargol de les 16 hores fins les 2 de la matinada. A més, una secció del braç del Port també estarà tancada des de les 14 fins a les 24 hores, ja que serà la zona de llançament dels drons, amb accés des del nou mirador.

Del matí del 27 d’octubre fins a la nit del 29 d’octubre, el Port de Mataró acollirà “La Mataró”, una rèplica de la locomotora que va ser utilitzada en el primer viatge l’any 1848. Aquesta locomotora va ser desmuntada després d’un accident i l’any 1948 es va fer una rèplica que es troba actualment exposada permanentment al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. Es traslladarà a Mataró amb motiu de la celebració, de manera que tothom pugui gaudir-ne.

La Festa del Primer Tren se centrarà en el mateix dia de l’aniversari, el dissabte 28. A les 10.15 hores, sortirà un tren especial de l’estació de França en direcció a Mataró, fent el trajecte original. A bord d’aquest tren hi viatjaran convidats especials.

L’ofrena floral al monument de Miquel Biada tindrà lloc a les 11 hores, i a les 11.30 hores, es dirigiran al Port de Mataró, davant la locomotora, per realitzar els discursos institucionals i escoltar la coral “La Polifònica Joia d’Alella”. Entre les 10 i les 12 hores, l’Avinguda del Maresme estarà tancada al trànsit, des de la Ronda Barceló fins a l’accés al Cargol.

A partir de les 18 hores, s’obriran els “Racons del Tren” a la planta baixa de l’Ajuntament. Aquest espai oferirà una ambientació ferroviària amb diversos elements històrics relacionats amb el tren, que es podrà visitar fins al 17 de novembre. A les 18.30 hores, es farà una crida a la ciutadania des de l’Ajuntament per a dirigir-se al Passeig Marítim a ritme de tambors, amb la col·laboració de la xaranga Boetukada.

Des de les 17.30 fins a les 20.30 hores, el Passeig Marítim acollirà activitats familiars com narració d’històries, maquillatge infantil i jocs per als més petits, amb la col·laboració de la Fundació El Maresme. També hi haurà una zona de foodtrucks amb diverses opcions gastronòmiques.

A les 20 hores, el reconegut humorista Peyu oferirà un monòleg patrocinat per l’empresa Vera a la zona de les fonts d’aigua del Port de Mataró.

A les 20.45 hores, la música sonarà a l’escenari principal amb una actuació a càrrec de l’Agrupació Musical del Maresme, i donarà pas al moment culminant de la nit: “El Somni d’un Mataroní” a les 21.45 hores. Aquest espectacle constarà de dues parts: una entrevista teatralitzada amb el personatge de Miquel Biada, conduïda per l’actriu mataronina Jèssica Pérez, i un espectacle de drons que recrearà com es va gestar aquest moment històric per a la península. Aquest serà el primer espectacle d’aquesta mena a Mataró, i estarà a càrrec de l’empresa Flock Drone Art, una empresa catalana especialitzada en muntatges amb drons, que ha creat un espectacle a mida per a l’ocasió. Un total de 175 drons s’elevaran als cels mataronins per formar figures a 100 metres d’alcada, acompanyats d’una banda sonora especial que inclourà sons de tren, música cubana i imatges com l’estació de tren, la figura de Miquel Biada i “La Mataró”, entre altres. Aquest espectacle es podrà veure des del Passeig Marítim, el port i altres punts de la ciutat.

La festa culminarà amb una actuació del grup de versions “The Sneakers Music Band”, que interpretarà grans èxits de les dècades dels anys 80 i 90.

Per a més informació sobre la programació completa de la festa i altres activitats de la celebració a tot Catalunya, podeu consultar el lloc web 175tren.com.