Avui, divendres 20 d’octubre, el Museu de Mataró i l’Arxiu Comarcal del Maresme obriran les portes de dues exposicions simultànies anomenades “Barcelona – Mataró, 1848. El tren del Maresme”.

 

Aquesta iniciativa convida a explorar la configuració dels inicis del ferrocarril a la península i el seu impacte en la ciutat, la comarca i el país. Aquestes exposicions romandran obertes fins al 26 de maig de 2024.

Enguany se celebren els 175 anys del primer ferrocarril a la península, una fita històrica que va ser promoguda per l’armador i comerciant mataroní Miquel Biada i Bunyol. El ferrocarril es va inaugurar el 28 d’octubre de 1848 i va connectar les ciutats de Barcelona i Mataró.

La part de l’exposició ubicada a Can Serra del Museu de Mataró es centra en descriure el context històric, econòmic, social i cultural de Mataró a mitjans del segle XIX, així com els ideals de progrés que van impulsar la primera línia de ferrocarril. Aquesta secció explora la figura del seu impulsor, Miquel Biada, i el seu paper en una classe burgesa emergent. També examina com l’arribada del tren va influir en la transformació de Mataró d’una economia basada en l’agricultura i la manufactura a una economia de la primera revolució industrial.

L’exposició presenta una col·lecció d’objectes i documents procedents del Museu de Mataró i altres institucions culturals i col·leccions privades, com la Biblioteca de Catalunya, la Fundació Iluro, el Museu Arxiu de Santa Maria i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. L’exposició és apta per a tot tipus de públics i compta amb la col·laboració de tres historiadors que aporten les seves recerques sobre diversos aspectes relacionats amb el tema.

D’altra banda, l’exposició organitzada per l’Arxiu Comarcal del Maresme, ubicada a Can Palauet, ofereix una visió documental i gràfica de la història ferroviària del Maresme durant els darrers 175 anys. Explora els orígens del ferrocarril a la regió i la seva evolució al llarg del temps, incloent les diferents empreses que van gestionar les línies ferroviàries i els avenços en l’enginyeria ferroviària. Aquesta exposició també inclou aspectes sobre la figura de Miquel Biada i les seves relacions amb l’arribada del tren a Mataró.

Les dues exposicions oferiran als visitants una oportunitat única per aprofundir en la història del ferrocarril i el seu impacte a Mataró i la comarca del Maresme.