El Servei Català de Trànsit, en col·laboració amb policies locals i els Mossos d’Esquadra, ha posat en marxa una campanya de prevenció de conductes de risc entre els ciclistes en zones urbanes i interurbanes, així com entre els conductors de vehicles de mobilitat personal (VMP) en entorns urbans.

 

Durant set dies, es duran a terme controls intensius per evitar distraccions, com l’ús d’auriculars o telèfons mòbils, i per sancionar conductes perilloses com els estacionaments inadequats. A més, es vetllarà pel compliment de normatives com l’ús del casc, el respecte als semàfors i la circulació nocturna amb llums reglamentaris. Aquesta campanya té com a objectiu reduir la sinistralitat i promoure un comportament segur entre ciclistes i usuaris de VMP.

En l’anterior campanya policial (juliol 2023), es van posar un total de 456 denúncies als ciclistes, 388 d’aquestes a ciclistes i 68 a altres usuaris. La majoria de les denúncies als ciclistes es van deure a distraccions (250) i a conductes de risc (118). Pel que fa als vehicles de mobilitat personal, es van imposar gairebé 149 denúncies diàries. Concretament, en una setmana es van registrar un total de 1.042 denúncies relacionades amb els patinets elèctrics, la majoria de les quals estaven vinculades a les condicions de circulació del vehicle (945) o a l’ús inadequat del casc i altres elements de protecció (66).

Davant de l’augment de l’ús de patinets elèctrics i bicicletes en la mobilitat urbana i la conseqüent sinistralitat, el Servei Català de Trànsit ha programat tres campanyes policials intensives per aquest 2023, concretament al gener, juliol i octubre, per combatre les conductes de risc i reduir la sinistralitat d’aquests dos col·lectius en entorns urbans.

A més, cal recordar que el Servei Català de Trànsit ha promogut un model d’ordenança de regulació comuna per als patinets elèctrics en municipis i ciutats amb l’objectiu d’unificar les normatives locals sobre aquests elements que han proliferat en els darrers anys en la mobilitat urbana. Aquest document, que es troba en el 29è Dossier Tècnic del Servei Català de Trànsit sobre Recomanacions per a la circulació segura dels vehicles de mobilitat personal, proporciona orientacions per als municipis sobre aspectes encara no legislats en la circulació dels patinets elèctrics, com l’edat mínima per circular en patinet elèctric als 16 anys, l’ús obligatori del casc i la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil per part dels usuaris de patinets elèctrics.

Podeu trobar el document complet aquí.