El Maresme manté la seva posició com a comarca més florida, amb 22 dels seus 30 municipis compromesos amb el patrimoni vegetal. Cabrera de Mar i Premià de Mar reben reconeixements especials.

 

El Maresme continua destacant com la comarca més activa en el projecte Viles Florides, impulsat per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme. Un total de 22 dels 30 municipis de la comarca han abraçat la idea de transformar els espais públics en veritables oasis verds urbans, sumant un total de 63 Flors d’Honor. Aquests municipis són: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, El Masnou, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Tiana, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. Malgrat de Mar lidera la llista amb quatre Flors d’Honor, mentre la majoria dels altres municipis en tenen dues o tres.

En l’acte d’entrega de les Flors d’Honor d’enguany, dues localitats del Maresme han rebut mencions especials. Cabrera de Mar ha estat guardonada amb el premi a la Millor Rotonda Florida de Catalunya i Andorra, gràcies a la seva emblemàtica rotonda de la Barca. Premià de Mar, per la seva banda, ha estat reconeguda amb una menció especial per la seva tasca en la utilització de les plantes com a mitjà de protecció contra la contaminació atmosfèrica. Aquesta població, segons el projecte Viles Florides, és la primera de menys de trenta mil habitants a realitzar un estudi sobre la contaminació atmosfèrica i a promoure l’ús de la vegetació urbana com a estratègia per millorar la qualitat de l’aire, oferint propostes concretes i quantificades per a cada barri de la localitat.

La iniciativa Viles Florides té com a objectiu posar en relleu la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de projectes d’enjardinament, mobiliari urbà i espais lúdics que siguin exemples a seguir, ja sigui en àmbits públics o privats. A més d’avaluar l’agradable aspecte d’aquests espais, es valora la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida dels residents, l’estat i la conservació del mobiliari urbà, la presència de parcs infantils, la consciència social cap a les polítiques de sostenibilitat mediambiental i el desenvolupament econòmic local a través de l’atractiu dels jardins i parcs urbans. Aquest moviment està obert a tothom, des de municipis fins a col·lectius, empreses i individus compromesos amb la natura i la cura dels espais verds, buscant també la participació ciutadana activa en aquesta iniciativa en favor de la naturalesa.