La regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo, ha presentat el projecte “Atenció al Domicili Intel·ligent,” que ha rebut una subvenció dels Fons Next Generation EU de 362.552,04 €, dels 378.722,04 € de l’import global.

 

La iniciativa està dirigida principalment a les persones que viuen soles i que tenen un grau de dependència o alguna problemàtica de salut mental amb l’objectiu d’oferir-los dispositius intel·ligents per a casa seva que els permetin augmentar l’autonomia personal i la qualitat de vida.

El projecte es basa en la importància de la recerca i la innovació, amb la finalitat d’elaborar estudis sobre les necessitats actuals i futures de l’atenció social. Això implica recollir, generar i compartir coneixement sobre els models d’intervenció, les causes i els factors que incideixen en la demanda de serveis per anticipar-se a la resposta i actualitzar els serveis a curt, mitjà i llarg termini.

Sensorització i Connecta’t al SAD

Una de les línies del projecte se centra en la sensorització de les llars mitjançant dispositius no invasius que busquen evitar riscos o problemes de salut en la vida quotidiana de les persones a través del registre de les seves rutines diàries. Els requisits per participar en aquest projecte, totalment gratuït pels ciutadans i ciutadanes, inclouen disposar de Wifi, viure sol, tenir un nivell cognitiu òptim, tenir un grau I o II de dependència o no tenir grau reconegut però presentar dificultats per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària, tenir més de 65 anys i/o un grau de discapacitat reconegut de més de 65% i no disposar de mascotes.

L’altra línia del projecte és el dispositiu “Connecta’t al SAD,” que s’instal·la al televisor per permetre a la persona usuària accedir a una plataforma per fer videotrucades, gaudir d’opcions d’oci, tenir un seguiment online a través del servei d’atenció a domicili que ofereixen els serveis socials municipals, així com controlar la salut i lluitar contra la soledat no desitjada. En aquest cas, els requisits per disposar d’aquesta tecnologia inclouen disposar de Wifi, viure sol, tenir un nivell cognitiu òptim, tenir un grau I o II de dependència o no tenir grau reconegut però presentar dificultats per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària, tenir més de 65 anys i/o un grau de discapacitat reconegut de més de 65%, no disposar de mascotes i disposar d’un televisor intel·ligent amb connexió HDMI.

Els ciutadans interessats poden posar-se en contacte amb Benestar Social a través del 010, del 937582301 o dels correus electrònics lbarrio@ajmataro.cat o erodriguez@ajmataro.cat.

Aquestes dues iniciatives estan actualment en fase de desenvolupament i captació de ciutadans interessats. La seva implementació està prevista per al 2024, i l’avaluació tindrà lloc el 2025.

Aquest projecte forma part de la convocatòria de subvencions del Departament de Drets Socials en el marc del Pla de Reconstrucció, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU.