Amb la iaia del Maresme com a amfitriona, el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha publicat un llibret digital dedicat a les Gegantes i Gegants que habiten els municipis de la comarca.

 

Aquest document, dissenyat per a un públic familiar i educatiu, pretén posar en valor aquesta tradició artística que reflecteix les històries i les cultures locals.

El llibret presenta una recopilació de les figures més destacades, destacant els seus orígens, la seva relació amb els respectius municipis i detalls curiosos com l’alçada de les figures. A més, proporciona informació sobre les ocasions en què aquestes Gegantes i Gegants surten a ballar pels carrers del Maresme en cercavila i quines colles estan darrere d’elles.

En els 30 municipis de la comarca, les Gegantes i els Gegants són ambaixadors de la cultura local. Algunes parelles, com la Madrona i en Feliu d’Alella, representen activitats pròpies de la regió, com la viticultura, i participen en esdeveniments com la Festa de la Verema. Altres, com la Fàtima i en Busquets de Caldes d’Estrac, estan lligats a llegendes locals que guarden relació amb elements com les aigües termals i les torres de guaita. A més, hi ha parelles com en Bernat Estornell i la Dama Eulàlia de Malgrat de Mar que es vinculen a la història del municipi.

Cal destacar els Gegants de Montgat, que es diferencien per la seva representació no convencional. La Catalina simbolitza la Lluna i l’Emili el Sol, ambdós amb una alçada impressionant de 4 metres, fent-los dels gegants més alts de la comarca.

El llibret “Gegantes i Gegants del Maresme” està disponible de forma gratuïta al lloc web del Consorci i serveix com a eina per conèixer millor les històries i les tradicions de la comarca a través d’aquestes fascinants figures.