Del 13 al 15 d’octubre, el Maresme s’uneix a les Jornades Europees del Patrimoni amb una àmplia gamma d’activitats que destaquen els espais patrimonials i culturals de la comarca.

 

Diverses localitats del Maresme han organitzat un conjunt d’activitats aquest cap de setmana per promoure els seus espais patrimonials i culturals. Aquestes activitats s’emmarquen dins de les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té com a objectiu donar a conèixer la riquesa i diversitat del patrimoni cultural. L’edició d’enguany porta el lema “Patrimoni viu”, destacant les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació i que continuen vigents avui dia.

A Premià de Mar, el Museu de l’Estampació ofereix dues activitats el dissabte 14 d’octubre: un taller de tenyir roba amb la tècnica del “tie-dye” i un tast de vins de la DO Alella. També organitzen un joc virtual del patrimoni premianenc per capturar elements arquitectònics i patrimonials del municipi.

A Premià, al Museu Romà, el dissabte es realitzarà un espectacle de màgia “a la romana” per a totes les edats amb el mag Jordi Pota. A la Biblioteca Martí Roselló, diumenge a les 12 del migdia, tindrà lloc un taller familiar per crear un mosaic romà. També ofereixen una ruta guiada pel Premià antic el diumenge a 2/4 d’11 del matí.

A Arenys de Mar, es realitzarà una conferència sobre l’arquitecte Cèsar Martinell i les seves intervencions el divendres a l’església de Santa Maria. També hi haurà visites guiades al retaule barroc de l’església el divendres i el dissabte. A Canet de Mar, es proposa una visita guiada per conèixer els llocs on vivien els patrons i navegants canetencs del segle XVIII el diumenge 15 a les 9:30h.

Cabrils es centra en la gastronomia, presentant els receptaris més antics de la cuina catalana al restaurant Can Rin, una activitat que es repetirà diumenge i dilluns. Vilassar de Dalt també ofereix una degustació de vins de la DO Alella amb un concert de Jordi Lanuza.

La Fundació Palau de Caldes d’Estrac organitza la presentació del Centre d’Estudis Locals Astaracum dissabte 14 a les 11 del matí i un itinerari pels dos passejos de Caldes a ¾ de 12 del migdia. Diumenge a les 12 del migdia, ofereix una visita guiada a la sala “Un pare pintor, un fill poeta” i a la sala de l’arxiu personal de Josep Palau i Fabre.

Masnou proposa dues activitats: una exposició sobre el laboratori tècnic i experimental de la Casa del Marquès durant la Guerra Civil espanyola, que es podrà veure fins el 12 de novembre, i una jornada de portes obertes per conèixer cinc eixides amb els seus respectius safareigs on es realitzaran diferents propostes culturals.

Vilassar de Mar, el dissabte 14 d’octubre, celebra la seva història romana amb tallers infantils de mosaics i llànties al jardí del Museu de la Marina al matí. A 2/4 de 6 de la tarda, està prevista una xerrada sobre la navegació en època antiga, i a 2/4 de 7, una altra conferència sobre els vestigis arqueològics de Vilassar de Mar. La jornada conclourà a 2/4 de 8 del vespre amb una recreació històrica titulada “Titus Manilius. Designator”, un monòleg que il·lustrarà sobre els rituals i les cerimònies en l’època romana.

Mataró proposa un recorregut a l’època de la industrialització, que inclou visites a fàbriques emblemàtiques de la ciutat, campanar de la basílica de Santa Maria de Mataró, la Vil·la romana de Torre Llauder i l’exposició “Expedient 2619. Art en dipòsit”. El diumenge, es realitzarà un taller familiar a Can Serra i una visita guiada a Can Marfà per abordar la importància del gènere de punt.

A Calella, hi haurà jornades de portes obertes durant tot el cap de setmana, així com una ruta per descobrir els antics oficis i professions de la ciutat el divendres a les 20h. Dissabte, una visita comentada a l’exposició temporal “Bolsilibros” al Museu del Turisme a les 6 de la tarda, i diumenge les visites es traslladen al jaciment romà del Roser.

Pel que fa a Mataró, ens conviden a unes jornades de descoberta del patrimoni cultural, sota el lema “Patrimoni viu”. La temàtica d’enguany fa referència als coneixements, oficis i professions que es transmeten de generació en generació i que ens permeten conservar i salvaguardar el nostre patrimoni de moltes maneres diferents.