Els músics proporcionen una visió contemporània de cançons de tradició oral en la Col·lecció del Càntut.

 

Enguany, dins del que serà la tercera producció del Càntut, també hi sonarà “Sant Josep feu-lo dormir”. En aquesta ocasió, uneixen forces Alba Careta, trompetista i cantant de jazz i Henrio, cantautor i productor, molt ben acompanyats de la guitarra i la producció de Santi Careta. Tots ells creen el disc “Udolç”, un recull de cançons de bressol de les comarques gironines, amb la voluntat d’adormir els més petits i despertar la curiositat dels grans, que es publicarà el 2 de novembre.

Alba Careta, nascuda a Avinyó el 1995, és una destacada trompetista i cantant de jazz. Amb una àmplia formació que inclou un màster en Trompeta Jazz pel prestigiós Conservatorium van Àmsterdam. Aquesta jove talentosa ha guanyat diversos premis, com el Premi de Jove Talent del Jazz per l’AMJM i el Premi al Talent Emergent dels Premis Alícia de l’Acadèmia Catalana de la Música.

Alba Careta Group, el seu projecte musical, ha rebut elogis i reconeixement tant nacional com internacional. Amb tres àlbums en la seva carrera com a compositora i productora, ha compartit escenari amb noms destacats de la música, incloent músics de jazz com Carles Benavent i artistes d’altres gèneres com Rosalía.

Henrio Enric Verdaguer, conegut artísticament com Henrio, és un cantautor i productor que, després de viure a Liverpool i ser la veu de la pianista Clara Peya, ha llançat el seu disc de debut, “Somewhere, Sometimes”. Aquest àlbum, escrit en català i anglès, és el resultat d’una experiència personal que el va portar a tornar a Catalunya després de quatre anys d’exploració a l’estranger.

Amb una formació en Songwriting and Production a la universitat fundada per Paul McCartney a Liverpool, Henrio ja havia publicat un EP titulat “Help Me Understand” abans de llançar el seu disc de debut.

El projecte Càntut. Cançons de tradició oral, va néixer el 2012 amb l’objectiu de recopilar i difondre la música de transmissió oral recordada per les persones majors de les comarques gironines. Amb un cançoner que conté més de 1.700 cançons en àudio i/o vídeo, aquest projecte ha creat un arxiu digital ric en informació contextual i transcripcions a partitura.

A més, el Càntut organitza un festival anual que promou el repertori de tradició oral amb concerts, xerrades i tallers. Així mateix, produeix diverses obres i àpats per cantar que connecten la tradició amb l’actualitat, com el disc d’Alba Careta i Henrio, “Vega” de Paula Grande i Anna Ferrer, i “Càntut” de Belda & Sanjosex, entre altres.

El projecte Càntut va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura el 2022, atorgat pel CoNCA, i amb un dels Premis Alícia de l’Acadèmia de la Música.