L’Edició 2023 del 2Terços, que tindrà lloc del 14 al 29 d’octubre, presenta 18 activitats artístiques i està dedicada a les dones i la pagesia.

 

El Festival 2Terços, organitzat per l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, s’ha consolidat com un esdeveniment que uneix les arts, el territori i el paisatge de Mataró. Aquesta tercera edició oferirà un ventall de 18 activitats que abracen diverses disciplines artístiques com la música, el teatre, la dansa, passejades, una exposició, cinema, taules rodones, concerts vermut, i moltes altres, del 14 al 29 d’octubre. Aquest any, l’enfocament està posat en les dones i la pagesia.

El festival 2Terços va néixer l’any 2021 amb l’objectiu de reivindicar els conreus, els boscos i el patrimoni agrícola, forestal i cultural de l’espai agrari de Mataró, que ocupa dos terços de la superfície urbana. Aquesta edició busca consolidar el vincle entre la ciutat i el seu entorn agrari, promoure’n la història, la cura, la sostenibilitat i els projectes agrícoles i culturals diversos que s’hi desenvolupen, tot gaudint d’un paisatge que és patrimoni.

La programació del festival tindrà lloc a set masies de les Cinc Sènies, Mata i Valldeix, a la Biblioteca Antoni Comas, als Jardins de l’Escorxador i al Port. En alguns dels espectacles realitzats a les masies, es comptarà amb la participació de personalitats com el periodista Espartac Peran, el cuiner Raül Balam, l’escriptora Laia de Ahumada, Vanesa Freixa, fundadora de l’Escola de Pastores i Pastores de Catalunya, i Núria Quadrada, pedagoga de la dansa catalana, amb forts lligams amb l’espai agrari de Mataró.

Durant els tres caps de setmana del festival, el públic podrà gaudir de concerts com el de l’ONC Jazz Trio & Lola Peñaranda, Aluca i els Solistes de la Costa, l’espectacle familiar “Miranius” de la companyia De_Paper, així com una sortida per descobrir l’espai agrari de Mataró i una exposició sobre dones pageses a càrrec de la fotògrafa mataronina Clara Ballesta, entre altres activitats.

Cal destacar l’estrena de l’espectacle multidisciplinari “Dones Pageses, Dones Dempeus!” produït enguany pel festival. Aquesta creació combina música, dansa, il·lustració en directe i monòlegs interpretats per dones vinculades a l’Aula de Teatre i Dansa de Mataró, la Sala Cabanyes i l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix. Basat en el llibre de Laia de Ahumada, “Entre dos mans. Dones pageses, dones dempeus!”, que inclou entrevistes amb dones pageses, aquest espectacle reivindica la visibilitat i el futur de les dones que han estat invisibilitzades durant molts anys.

El Centre de l’Art Contemporani de Mataró (M|A|C) i l’Aula de Teatre de l’Ajuntament de Mataró també participaran activament en el festival amb instal·lacions i espectacles que es relacionen amb la cultura i l’entorn agrari de la ciutat.

El Festival 2Terços compta amb el patrocini de BOBO CHOSES i la col·laboració de diverses entitats i empreses locals, així com el suport de l’Ajuntament de Mataró, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea.

Algunes de les activitats són gratuïtes, mentre que altres tenen un cost que varia entre 5 i 8 euros. Tota la informació detallada del festival es pot trobar al lloc aquí.