En la sessió ordinària d’octubre, el Ple de l’Ajuntament de Mataró va donar llum verda a una Proposta de resolució presentada pel Grup municipal de Junts per Mataró, amb el suport del Govern (PSC i En Comú Podem Mataró) i altres grups municipals com ERC, Partit Popular i CUP; i l’abstenció de VOX.

 

La proposta se centra en la necessitat d’adequar-se a la “Ley 7/2022 de 8 d’abril, de residus y suelos contaminados para una economia circular”, que planteja la obligatorietat d’establir taxes de residus i cobrir totalment els costos abans del 2025. A més, promou l’ús de taxes justes per aquesta finalitat.

Dins del marc del Pla d’Acció per a la Innovació de la gestió de residus a Mataró per al 2023-24, s’estudia una ampliació de la xarxa de contenidors de roba a la ciutat per al segon semestre del 2024, passant de 60 a 85. Aquesta expansió s’acompanyarà de l’impuls de la xarxa de comerços col·laboradors, un element clau per a la recollida de roba i complements.

L’auge de les fibres sintètiques, base de la moda ràpida, agreuja la problemàtica ambiental, ja que aquestes contenen nombroses substàncies químiques perjudicials que són absorbides per la fauna marina, provocant toxicitat crònica.

Conscient d’això, l’Ajuntament de Mataró busca fomentar la recollida i reciclatge de roba, reduint un 30% la generació de residus i un 15% el consum de residus fòssils. Es recalca que allargar la vida d’una peça de roba en 3 mesos pot reduir l’empremta de carboni i aigua en un 5 a un 10%. S’encoratja l’ús de roba de segona mà, amb un 70% de la població mundial que ja en fa ús.

Per fomentar aquesta pràctica, es proposa que els establiments de la ciutat recullin tèxtils i ofereixin incentius als usuaris, com vals descompte. A més, es planteja que l’Ajuntament recompensi econòmicament els establiments participants en la recollida de roba en la seva taxa d’escombraries.

En aquest sentit, el Grup municipal de Junts per Mataró ha presentat una proposta d’acord perquè es consideri la incorporació d’una xarxa d’establiments col·laboradors en el Pla d’Acció per a la Innovació de la Gestió de Residus a Mataró 2023-2024. Aquesta xarxa es beneficiaria d’un programa de descomptes basat en el reciclatge aconseguit, contribuint a la promoció del reciclatge tèxtil a la ciutat. L’estudi i la proposta es presentaran en un termini de dos mesos des de l’aprovació de la present resolució, amb l’objectiu de posar en marxa aquesta iniciativa tan aviat com sigui possible.